El Periódico - Català

Estudiants de l’institut

De Cassà de la Selva recuperen la memòria musical dels avis del geriàtric per a l’arxiu digital Càntut

- NANDO CRUZ

El festival Càntut celebra aquest cap de setmana la seva segona edició a Cassà de la Selva, però durant l’any que ha transcorre­gut des de la seva estrena, el novembre del 2016, han passat moltes coses que conviden a creure que no estem davant d’un altre esdevenime­nt musical que neix i s’esvaeix al cap de tres dies, sinó que té intenció de crear pòsit. No podia ser d’una altra manera, tractant-se d’un certamen de cançó tradiciona­l amb l’essència, precisamen­t, de preservar la tradició oral del territori.

Durant el curs passat, els 16 alumnes de l’assignatur­a optativa de música de l’institut de Cassà de la Selva van visitar la residència geriàtrica Sant Josep del mateix poble. El pla era, tal com fan els etnomusicò­legs, asseure’s amb els avis i convidar-los a recordar i entonar cançons de la seva infància. «Als alumnes ja els motivava sortir de classe i anar al geriàtric. El que no veien tan clar era com animar la gent gran a cantar cançons que ells ni sabien que existien», explica la professora de música Núria Hernández. «Als xavals, tot això els queda molt lluny. Per a ells no hi ha vida més enllà de Flaix FM i Ràdio Flaixbac», afegeix la professora.

Tot i així, el projecte A la manera dels folklorist­es que va proposar Albert Masip, director del Càntut, ha sigut un èxit en diversos i inesperats sentits. Durant el curs passat, un homne gran de Llagostera els va cantar un vers diferent dels ja coneguts de La presó de Lleida, i aquesta mateixa setmana, en una última visita, la senyora Ramona de Cassà de la Selva va entonar una cançó infantil de la qual, segons sembla, tampoc hi ha constància. Comença així: «Teret teret teret, ara passa el cavallet...» Caldrà consultar els arxius i confirmar si estem davant d’una gran troballa o no.

No tota la feina dels caçadors de cançons consisteix a descobrir versos i tonades noves. A vegades també és important trobar persones que recordin cançons de les quals es té poca informació. Constatar que una altra persona coneix la mateixa cançó a desenes de quilòmetre­s d’on es va localitzar per primera vegada tam- bé és valuós. Tot plegat permet assentar millor el material arxivat i a això va contribuir també l’alumnat de quart d’ESO.

Però més enllà d’aquest exercici d’acostament a la tradició oral local i d’investigac­ió musical, Núria Hernández es felicita d’altres èxits paral·lels. «Tenim alumnes de pares immigrants, nascuts ja aquí, pe- rò de famílies gambianes, marroquine­s i romaneses, que no han viscut aquest repertori tradiciona­l i aquesta iniciativa els ha permès conèixer-lo», valora. Intueix també que als seus alumnes «els ha satisfet molt l’aspecte humà i pot ser que algun acabi anant de voluntari al geriàtric», apunta.

El festival a Can Trinxeria

Avui, a l’edifici de Can Trinxeria de Cassà, el festival acollirà la presentaci­ó del material que els alumnes van registrar amb els seus mòbils i les dades dels quals han anat sistematit­zant a les fitxes de l’arxiu de Càntut. Com que l’acte se celebrarà a mitja tarda, alguns avis sortiran del geriàtric per assistir a la presentaci­ó. Així seran espectador­s i protagonis­tes de l’esdevenime­nt. Una cosa semblant passarà amb els joves en el concert de Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries de demà, ja que hi participar­an els alumnes de l’institut i també els del col·legi Puig d’Arques.

La música tradiciona­l és un espai on la participac­ió del públic és gairebé imprescind­ible. I el públic del festival Càntut podrà ser espectador actiu aquest cap de setmana en molts espectacle­s, ja que hi haurà vermuts cantats a la plaça, un recital itinerant d’una coral i una sessió de corrandes. També hi haurà concerts d’un format més convencion­al, com els de Roger Mas, Urbàlia Rurana, Joana Gomila, Carles Belda amb La Portàtil FM, Miquel Gil amb Pep Gimeno Botifarra i Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries.

La investigac­ió es presenta aquest cap de setmana amb recitals de Quico el Célio i Roger Mas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain