El Periódico - Català

Un ratolí quasi nonagenari

Channel ret avui homenatge a Mickey Mouse, en el 89è aniversari

- J. C. R.

El 18 de novembre és una data marcada amb lletres d’or en la història de les icones infantils immortals. Aquell dia va arribar al món dels dibuixos animats, ja fa 89 anys, un simpàtic ratolinet que responia al nom de Mickey Mouse. Va néixer sense fer soroll al teatre Colony de Nova York, on es va estrenar el curtmetrat­ge titulat Steamboat Willie. Des d’aleshores, el petit rosegador no ha fet més que créixer fins a convertir-se en un dels personatge­s més emblemàtic­s de la cultura popular. Disney Channel li ret avui tribut en el seu 89è aniversari amb l’emissió d’una marató especial en la qual hi haurà episodis de Mickey y los Superpilot­os i una recopilaci­ó de curts del mític ratolinet amb temàtica d’aniversari.

El currículum de Mickey Mouse està carregat de xifres màgiques: més de 100 curts animats, un munt de sèries de televisió i milers de productes amb la seva adorada imatge com a reclam. Els primers passos els va fer en aquell curt senzill, però memorable, que va passar a la història com la primera animació que va combinar el so i la música. L’any següent, el 1929, Mickey Mouse es convertia en el primer personatge llicenciat per a Disney a l’aparèixer en una llibreta. A partir de llavors va començar a tenir un important nombre de seguidors a tot el món i va protagonit­zar el llançament de la revista Topolino a Itàlia.

El creador, Walt Disney, no va haver d’esperar gaire per rebre el 1932 un premi especial de Hollywood per la creació de l’aclamada bestioleta. Ja als anys 50, es va estrenar per televisió The Mickey Mouse Club, un programa de varietats per a la canalla que s’emetia cinc dies a la setmana amb els primers curts de Mickey dels anys 30 i 40.

Pels volts del 1955, van aparèixer aquells famosos barrets amb les orelletes de Mickey que s’han fet populars a tot l’orbe. Però va ser als anys 60 quan la imatge del ratolinet es va convertir en font d’inspiració per a la comunitat artística i creativa. En aquest món hi va entrar per la porta gran de la mà de grans genis com Andy Warhol, John Fawcett i Roy Lichtenste­in: les seves obres van introduir la figura del ratolinet en alguns dels museus més reconeguts del món.

Però la seva imparable carrera no es va aturar aquí. El 1978 va rebre la seva estrella al llegendari passeig de la Fama de Hollywood i es va convertir així en el primer personatge animat que va obtenir aquest guardó. Mickey va tornar al cine el 2013 amb el curt Get a horse, que acompanyav­a l’estrena de Frozen: el regne del gel. Ja el 2014, l’artista britànic Damien Hirst va crear una obra d’art inspirada en ell com a part de la seva col·lecció Spot, que va ser objecte d’una subhasta benèfica de Christie’s a Londres. Fins ara, Mickey ha inspirat peces i colleccion­s de dissenyado­rs i marques d’arreu del món com Marc Jacobs, Dolce & Gabbana, Tommy Hilfiger, Zara, Pull & Bear i Mango.

Dins de l’especial que emet avui Disney Channel amb motiu del seu aniversari, s’estrenarà La canción de cumpleaños, un entranyabl­e curtmetrat­ge en el qual els inseparabl­es amics de Mickey i Minnie s’uniran a ells per cantar i celebrar de valent un dels dies més importants de l’any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain