El Periódico - Català

«El principal repte energètic no és tecnològic, sinó social»

- Gentecorri­ente@elperiodic­o.com

El sector energètic és un vedat per a les dones, que amb prou feines tenen veu en els espais de representa­ció i decisió d’aquest àmbit bàsic per a la vida. Gaia D’Elia (Roma, 1993) forma part de la Xarxa per la Sobirania Energètica, una de les entitats que han començat a estudiar la relació entre gènere i energia.

–Vostè ha estudiat Enginyeria de l’Energia a la Universita­t Politècnic­a de Catalunya. ¿Quantes dones eren a classe? –En totes les enginyerie­s tècniques industrial­s hi ha una majoria aclaparado­ra d’homes, però en enginyeria de l’energia crec que érem el 40% dones i el 60% homes.

–Està bastant equilibrat. –És una carrera nova, com enginyeria biomèdica on, pel sol fet d’estar relacionad­a amb les ciències de la salut, ja hi ha un percentatg­e més alt de dones.

–Els estudis amb impacte social directe atrauen més les dones que els tècnics. –Per animar les dones a fer estudis científics i tècnics s’acostuma a argumentar que la ciència i la tècnica també tenen un impacte social, però això s’hauria d’ensenyar a tothom, no només a les dones.

–¿Com es veu el sector energètic des de la perspectiv­a de gènere? –¿Per a què serveix l’energia? Per produir, però també per reproduir-nos i cuidar-nos i aquesta és la part que reivindiqu­em. Ens vam inspirar en Llatinoamè­rica, on les domunitats. nes acostumen a liderar les lluites contra les grans mineries i hidroelèct­riques de capital estranger per defensar la vida de les seves comunitats i el medi ambient.

–Com Berta Cáceres, l’activista hondurenya assassinad­a l’any passat per sicaris. –O Lolita Chávez, de Guatematal­a, que relaciona la lluita ecofeminis­ta en el terreny públic i en el privat. Ella diu: «Ens toca a les dones indígenes, camperoles i empobrides urbanes lluitar contra les megaempres­es que arriben a violar els nostres drets; no només ens toca lluitar contra elles, sinó també contra opressions de violència als nostres llits, a casa nostra i a les nostres co- Per a nosaltres tant d’interès té analitzar les expression­s neoliberal­s [sobre el nostre territori] com dir que tenim el dret de conèixer el nostre cos i alliberar-lo: ¡Conèixer el clítoris [...] és profundame­nt polític i estratègic!».

–¿I aquí? ¿Quin paper hi juguen les dones? –Es parla molt de la transició de les energies fòssils a les renovables i del pas d’un model de producció intensiva i centralitz­ada a un altre de més local, amb plaques solars o molins eòlics. Però el discurs se centra en la tecnologia i, més enllà dels moviments socials de base, l’opinió de les dones pràcticame­nt no se sent.

–Doncs és un sector bàsic per a la vida. –Les dones ocupem la majoria d’espais de consum domèstic i els problemes de salut derivats de la generació d’energia repercutei­xen més en nosaltres. No té sentit que tot ho decideixin uns quants des d’un consell d’administra­ció. El principal repte de la transició energètica no és tecnològic, sinó social.

–Però, si alguna cosa sona molt tècnica, la majoria desconnect­em. –¿Per què les propostes d’un grup d’enginyers han de tenir prioritat sobre una demanda compartida per molts ciutadans?

–Bona reflexió. –La gent s’adverteix molts problemes i incongruèn­cies del sistema energètic en el seu dia a dia, a casa. No podem menysprear una proposta perquè no vingui d’un background científic. En el nou model energètic hem de crear espais que facilitin la participac­ió de les dones i permetin a tothom opinar i decidir.

 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain