El Periódico - Català

Tres veus mestisses

- RAMÓN De España

Lila Downs, Lhasa de Sela, Kevin Johansen… A tots tres els vaig descobrir a finals dels 90 i els seus discos m’han acompanyat des d’aleshores, tot i que la carrera de Lhasa va acabar de sobte el 2010 amb la seva mort per càncer de mama. Són tres autors de cançons molt diferents, però els mantinc units en la meva ment, potser perquè tots tres comparteix­en un cert origen com a persones de cultures barrejades per l’origen patern: pare gringo i mare hispana (mexicana per a Lila i Lhasa, argentina per a Kevin). Lhasa era la melancolia feta cançó, una habilitat per convertir la tristesa en bellesa com jo només l’havia trobat en Nick Drake, que també va morir jove. Kevin és, bàsicament, un humorista amb unes cançons –des del seu primer i absurd èxit, Guacamole– que exhibeixen una ironia portenya notable i una falta de complexos a l’hora de barrejar folklore amb pop, rock o alguna cosa semblant a la bossa nova. Lila és com una força de la natura, força de caire xamànic que emfatitza amb vestits d’índia mixteca que la podrien convertir en una parodia d’Yma Sumac si la seva proposta no fos tan atractiva com ho és: parteix del folklore mexicà i hi va afegint capes d’altres sons, arribant fins i tot a flirtejar amb el hip-hop si ho considerav­a necessari.

Cap d’ells té res a veure amb el que s’entén per mestissatg­e a la nostra ciutat, on la cosa consisteix en grups compostos per un mínim de 12 subjectes en calça curta que barregen l’ska amb els ritmes balcànics, la rumba catalana i el que calgui, demostrant que potser van escoltar Mano Negra i Les Negresses Vertes, però no els va fer profit. Aquest mestissatg­e impostat gaudeix de predicamen­t entre nosaltres, i si el grup té el detall de cantar en català i ser nacionalis­ta, pot ser que surti per TV-3, sobretot si fa gires solidàries, signifiqui això el que signifiqui.

Johansen va actuar fa uns dies a Barcelona, i demà ho farà Downs al Palau. Si desitgeu distingir-vos dels seguidors de Txarango, pot ser que encara quedi alguna entrada.

Tot i ser diferents, mantinc units Lila Downs, Lhasa de Sela i Kevin Johansen

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain