El Periódico - Català

La URJC investiga ara el màster de Cifuentes

El PP surt a defensar-la després del seu silenci i nega que l’escàndol sigui degut al foc amic La presidenta madrilenya no facilitarà més dades perquè considera que alimenten la «cacera»

- IOLANDA MÁRMOL

Una de freda i diverses de calentes per a Cristina Cifuentes. La presidenta de la Comunitat de Madrid va rebre ahir el suport del PP i del Govern després d’un primer dia d’inquietant silenci al saltar a la llum la polèmica per presumptes irregulari­tats d’un màster cursat a la Universita­t Rei Joan Carles. Va ser l’únic amortidor d’una jornada d’extraordin­ària duresa. L’oposició al complet la va agullonar demanant explicacio­ns, la premsa la va perseguir pels passadisso­s de l’Assemblea i el centre docent –que la vigília havia fet pinya per protegir-la– va anunciar que obre un expedient d’investigac­ió per analitzar si el màster cursat compleix amb la legalitat.

Ella, en un comportame­nt allunyat de la seva habitual manera d’actuar, va aparèixer desencaixa­da. Va preferir guardar silenci. Va enviar la seva primera espasa a anunciar que dona per tancada la crisi i a intentar explicar que no aportarà la informació que se li requereix per evitar alimentar el que considera una «cacera política».

LA DURA REALITAT Les seves expectativ­es de tancar el cas xoquen amb la realitat: PSOE, Cs i Podem demanaran un ple extraordin­ari a l’Assemblea de Madrid perquè doni explicacio­ns de seguida. El PP no té força per aturar-lo, així que, de moment, els suports del seu partit, que van trigar a arribar, es queden en gestos tan grandiloqü­ents com simbòlics. Tres ministres van sortir a defensar-la. Rafael Catalá, Justícia, Íñigo de la Serna, Foment, i María Dolores de Cospedal, Defensa, van manifestar la seva confiança en públic i van transmetre que tot el partit està amb ella. Si és una estratègia per fer callar l’incendi dels que opinaven que l’escàndol, destapat per Eldiario.es, estava alimentat per foc amic, s’haurà de veure.

Si el suport del Govern alleuja en l’àmbit emotiu, no ho fa en el terreny públic ni en el polític. Cifuentes s’enfronta a una situació espinosa. La Universita­t Rei Joan Carles, que dimecres havia sortit a blindar-la, va decidir obrir un expedient per analitzar amb detall el seu cas. És a dir, per investigar per què es van canviar les seves notes de «no presentada» a «notable», si el tribunal es va elegir d’acord amb la llei i, en tot cas, si hi va haver treball de fi de màster.

PETICIÓ DE DIMISSIÓ A la decisió del centre es van unir les denúncies d’associacio­ns d’estudiants i la persecució de l’oposició. El portaveu del PSOE, Ángel Gabilondo, i el de Cs, Ignacio Aguado, van exigir explicacio­ns en seu parlamentà­ria perquè creuen que hi ha llacunes en la versemblan­ça del relat. Podem demana directamen­t la seva dimissió. Els tres grups, en tot cas, sumen poder suficient per fer-la comparèixe­r en un ple extraordin­ari a l’Assemblea a la tornada de Setmana Santa. A tots tres els interessa una dimissió i que la succeeixi un diputat de l’aparell sense carisma.

De moment el ple enterra tota esperança de tancar el cas. Aliè a la pressió política, mediàtica i social, en un exercici de distanciam­ent de la realitat, el seu entorn va buscar blindar-la. El seu conseller de Presidènci­a, Ángel Garrido, aïrat, va anunciar que no hi haurà més explicacio­ns perquè únicament servirien per alimentar «la cacera» d’una oposició que només vol «estirar el xiclet».

En aquesta atmosfera d’aparent irrealitat, Cifuentes va sortir del ple de l’Assemblea protegida pel seu cercle. Atordida. Sense parlar. Lluny del personatge públic que s’ha construït de dona valenta, filla de militar i superviven­t d’un accident de trànsit. Ahir, va semblar una dirigent sacsejada per l’actualitat, portada amb cura pels seus, ningú sap fins on com a lideressa i fins on, potser, com a màrtir.

Cs, PSOE i Podem demanaran un ple a l’Assemblea perquè la dirigent doni explicacio­ns de seguida

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? Cristina Cifuentes, presidenta de la Comunitat de Madrid, en la sessió plenària celebrada ahir per la institució autonòmica.
JOSÉ LUIS ROCA Cristina Cifuentes, presidenta de la Comunitat de Madrid, en la sessió plenària celebrada ahir per la institució autonòmica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain