El Periódico - Català

Alemanya accelerarà la vivenda assequible

Destinarà 5.000 milions d’euros a la creació de noves vivendes socials Es construira­n 1,5 milions de pisos nous per frenar els lloguers abusius

- CARLES PLANAS BOU

Alemanya continua fent passos per mirar d’aturar un dels problemes més grans que viu el país: la dificultat per accedir a una vivenda digna assequible. Tot just dues setmanes després de presentar una llei contra l’incessant increment del lloguer, aquesta setmana el Govern ha presentat una nova mesura que va en la mateixa direcció i que impulsarà la construcci­ó de fins a 1,5 milions de pisos nous i els ajuts per a la compra.

Conscient que la falta d’accés dels ciutadans a vivendes dignes ha erosionat el «benestar social», l’executiu encapçalat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, es va reunir amb un centenar de representa­nts de l’Administra­ció i el sector privat per formular una resposta al problema.

Aquest pla de treball inclou la creació de «més de 100.000 vivendes socials extra» fins a l’any 2021, segons va apuntar el ministre de Finances, el socialdemò­crata Olaf Scholz. Amb aquesta finalitat es destinaran 5.000 milions d’euros de les sanejades arques alemanyes i seran els estats federats els responsabl­es de la construcci­ó. «És neces- sari que siguin assequible­s», va apuntar.

D’altra banda, el document de 14 pàgines elaborat també contempla una partida de 2.700 milions d’euros que es destinaran a ajuts als alemanys perquè puguin comprar el seu primer pis. Entre els nous ajuts hi ha prestacion­s de 1.200 euros anuals durant una dècada per a aquelles famílies amb un fill menor d’edat que vulguin adquirir una vivenda així com un augment dels subsidis per als més pobres.

RENDES ELEVADES El pacte per accelerar la construcci­ó de vivenda també somriu al sector privat. Així, el Govern ha acordat desregular i simplifica­r els tràmits per a la construcci­ó i treure més terreny edificable al mercat mentre ha promès incentius per als promotors d’habitatge. Segons l’Institut Econòmic de Colònia el país necessita construir uns 380.000 apartament­s nous cada any fins al 2020 per correspond­re els nivells de demanda.

El mercat immobiliar­i alemany ha basat tradiciona­lment el seu model en una arrelada cultura del lloguer. Així, no és estrany que Alemanya tingui la taxa més baixa de vivenda de propietat de tota la UE, del 45%. Tot i que durant un llarg període el mercat va ser una bassa d’oli, els últims anys els baixos interessos, l’especulaci­ó dels inversors i la lentitud en la nova construcci­ó per a una demanda creixent va portar a un desmesurat augment dels preus que ha perjudicat aquesta cultura del lloguer i els ciutadans.

Des del 2010, el cost del lloguer s’ha disparat fins a un 60%, un percentatg­e més elevat a les grans ciutats del país, amb Berlín com a paradigma. En proporció amb el sou dels seus habitants, Alemanya té la càrrega de ser el quart país del món on el lloguer s’encareix més ràpid. Això ha obert una bretxa que ha limitat a una elit l’accés a vivenda digna, fet que ha perjudicat sobretot les rendes baixes. «L’habitatge és una important qüestió social que afecta tothom i que malmet la cohesió», ha acceptat Merkel.

 ?? GETTY / MICHELE TANTUSSI ?? ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, arriba a la reunió del Govern sobre política de vivenda.
GETTY / MICHELE TANTUSSI ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, arriba a la reunió del Govern sobre política de vivenda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain