El Periódico - Català

Favorit per al Nobel

L’espanyol Manuel Arellano figura entre els cinc economiste­s preferits per al guardó de l’Acadèmia sueca El seu model economètri­c és dels més citats pels investigad­ors

- ROSA MARIA SÁNCHEZ

Mai hi ha hagut un premi Nobel d’economia espanyol. Els vuit premiats per l’acadèmia sueca ho han sigut fins ara en les àrees de Literatura (6) i de Medicina (2). Aquest any, no obstant, l’economista Manuel Arellano apareix entre els favorits. El nom del professor del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (Cemfi) del Banc d’Espanya figura a la llista de 17 científics selecciona­ts per l’organitzac­ió nord-americana Clarivate Analytics com a potencials guanyadors d’un Premi Nobel en diferents discipline­s.

Des que el 2002 aquesta firma elabora les seves llistes, 42 dels 300 científics citats han obtingut el preuat guardó. En el cas del ja premi Rei Jaume I d’Economia, Clarivate remarca la seva contribuci­ó al món de l’Econometri­a (aplicació de models estadístic­s i matemàtics a l’anàlisi econòmica), sobretot a partir del model batejat com a Arellano-Bond, desenvolup­at de manera conjunta amb Stephen Bond, de la Universita­t d’Oxford.

L’article en què els dos economiste­s van presentar el 1988 el seu mètode per a l’anàlisi dinàmica (a futur) de les dades (el Dymanic Panel Data Estimation, DPD) ha rebut més de 24.000 cites a Google Acadèmic, la qual cosa el converteix en un dels articles en economia més citats de tots els temps.

Posar-se les piles

El model permet, per exemple, estimar respostes dels agents econòmics –persones, famílies, empreses o sector públic– davant de possibles decisions polítiques, creuant un ampli nombre de variables. El model s’aplica no només en economia i finances, sinó també en ciències polítiques, sociologia, geografia i altres discipline­s. «S’ha utilitzat molt en estudis sobre productivi­tat, desigualta­t salarial o determinan­ts de la inversió», explica Arellano.

També serveix, per exemple, per estudiar qüestions com «la persistènc­ia de la desigualta­t».

Per a investigad­ors com Arellano, «les dades són la matèria primera». Sobretot les «microdades» en poder d’organismes i institucio­ns públiques –com la Seguretat Social i l’Agència Tributària en el cas espanyol– que, una vegada

«anonimitza­des», són posades a disposició dels investigad­ors.

En el cas d’Espanya, no obstant, l’obertura de les microdades als investigad­ors socials té lloc amb comptagote­s. No és com als EUA, o a Itàlia, Portugal i Alemanya, on l’accés a ingents dades ha permès, per exemple, avançar en treballs sobre el repartimen­t desigual de la renda i la riquesa al món, com el desenvolup­at per l’influent Thomas Piketty. «A Espanya ens hem de posar les piles», recomana Arellano.

Dels 17 científics selecciona­ts aquest any per Clarivate Analytics, cinc són de l’àmbit de l’Economia. Al costat d’Arellano apareix el seu col·laborador Stephen Bond. També la parella d’investigad­ors Wesley M.Cohen i Daniel A. Levinthal, així com David M. Kreps, de Stanford. Previsible­ment, l’1 d’octubre es votarà la concessió del premi. Llavors se sabrà si el premiat serà un dels cinc favorits de Clarivate i si Espanya tindrà el seu primer Nobel d’Economia.

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? Manuel Arellano L’economista, a la seu del Cemfi.
JOSÉ LUIS ROCA Manuel Arellano L’economista, a la seu del Cemfi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain