El Periódico - Català

Una sola lluita

- ALBERT Sáez

Un dels aspectes positius de l’arribada de Manuel Valls a la política a Barcelona és el seu intent d’«europeïtza­r» el debat polític. Resulta certament pesat el mantra historicis­ta que ens persegueix, des de la mateixa política –el president Quim Torra n’és molt aficionat– i, molt especialme­nt, des de cert periodisme entossudit que la realitat no li espatlli en cap circumstàn­cia una bona metàfora amb Josep Pla o amb Gaziel. Mirem molt a les nostres espatlles i molt poc al nostre costat. El que passa a Catalunya o a Espanya té més a veure amb el que ha passat aquest cap de setmana a Baviera, en els últims mesos a Itàlia o en els últims anys a Escòcia –amb permís de la vicepresid­enta Carmen Calvo.

El feixisme està sempre alerta per colar-se per les esquerdes dels sistemes democràtic­s fins a dinamitar-los des de dins. I les crisis econòmique­s li faciliten molt la tasca. El crac del 2008 ha generat una onada de desconfian­ça en les institucio­ns democràtiq­ues. Per la manera com l’han resolt –a Europa– i per la manera com es va engendrar –als EUA–. La percepció general, equivocada o no, és que des dels anys 90 del segle passat el poder polític ha estat subjugat a determinat­s poders financers. Ni tan sols a la totalitat del sector bancari ni molt menys al conjunt del sistema empresaria­l. De fet, hi va haver moltes decisions que van perjudicar les empreses productive­s. Aquest és el motiu de la transversa­litat de la desconfian­ça. I també de la força que està agafant el feixisme, que és electoralm­ent transversa­l, pesca en antics votants del centredret­a i del centreesqu­erra.

ELS ÚLTIMS

periples de Steve Bannon per Europa demostren que des del camp feixista saben que els escenaris són diversos però que la lluita és la mateixa. Menys clar ho tenen els seus oponents. Encara hi ha els que per un grapat de vots estan disposats a riure les gràcies a Vox o a banalitzar el mateix concepte de feixisme per poder evitar la falta d’idees per sortir d’aquest mal pas. Té raó Valls quan diu que el combat és entre democràcia i feixisme, però el debat s’ha de produir entre els que van malgastar la confiança i els que la volen recuperar.

Publicitat Nacional: Producció:

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain