El Periódico - Català

El ‘cas Khashoggi’ acorrala Trump, que intenta guanyar temps

Aràbia Saudita admet que el periodista va morir en una baralla al consolat i acomiada dos alts càrrecs El president dels Estats Units assumeix per fi la mort però es resisteix a culpar Bin Salman

- IDOYA NOAIN

El cas de Jamal Khashoggi ha sumit Donald Trump en una de les seves crisis diplomàtiq­ues més importants. La mort violenta del reporter al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre, confirmada ahir per les autoritats de Riad, ha posat el president nord-americà contra les cordes en la relació amb l’Aràbia Saudita, un aliat clau tant en el terreny econòmic com per a la política de contenció a l’Iran. I encara que Trump dona mostres de cedir a la incessant pressió creixent de les proves, segueix maniobrant per evitar l’enfrontame­nt directe que inevitable­ment es produirà si responsabi­litza directamen­t del que ha passat el poderós príncep Mohamed bin Salman.

Les autoritats saudites van confir- mar ahir a la nit que Khashoggi havia mort violentame­nt al consolat, segons ha informat l’agència oficialist­a SPA. Concretame­nt, el fiscal encarregat de la investigac­ió va explicar concisamen­t que el periodista dissident va morir després d’una discussió que «va derivar en una baralla que el va portar a la mort».

«Les investigac­ions encara estan en curs, però 18 ciutadans saudites ja han sigut arrestats», va declarar el fiscal als mitjans estatals. A més, va afegir, l’assessor de la cort Saud al-Qahtani i el cap adjunt de la Intel·ligència, Ahmed Assiri, havien estat acomiadats dels seus càrrecs.

Dijous, en declaracio­ns a la premsa, Trump va reconèixer finalment que basant-se en «informació d’intel·ligència de tots costats» comparteix l’estesa convicció que Khashoggi «està mort», admetent que «certament ho sembla». Va tornar a repetir que si es demostra la responsabi­litat de la corona la resposta de Washington haurà de ser un «càstig molt sever». Però poc abans, en una entrevista amb The New York Times, havia dit també que «és una mica aviat» per treure conclusion­s sobre qui va ordenar l’assassinat, tot i que la investigac­ió turca apunta a la corona.

Aquesta investigac­ió va incloure ahir entreviste­s en un tribunal a personal del consolat, la inspecció d’un bosc en la direcció del qual van sortir dues furgonetes gravades abandonant la legació diplomàtic­a el dia del suposat assassinat, la d’una altra zona a l’est de la ciutat i la d’una residència rural, tres enclavamen­ts on es busquen les restes de Khashoggi.

El magnat minimitza la relació del príncep amb el seu gendre, Kushner, que encara recolza els saudites

Les autoritats saudites, segons fonts del Times, estudien responsabi­litzar de l’ocorregut Ahmed al-Assiri, al qual atribuirie­n haver actuat per lliure o en una operació que va sortir malament, una tesi que ja va suggerir sense donar noms fa uns dies el president nord-americà. La CIA sembla cada vegada més convençuda que les proves assenyalen a la responsabi­litat de Bin Salman però altres cossos com l’Agència de Seguretat Nacional no vinculen directamen­t el príncep amb l’ordre d’assassinar Khashoggi.

Trump, no obstant, també sembla estar intentant protegir-se a si mateix. En privat, segons ha revelat el Times, està tractant de distanciar-se de MBS, dient als seus aliats polítics que pràcticame­nt no el coneix. Minimiza també l’estreta i provada relació que el príncep ha establert amb el seu gendre i assessor, Jared Kushner, tot i que segons dues fonts anònimes citades pel rotatiu novaiorquè­s aquest continua fent lobby al seu sogre per defensar MBS.

La idea de Kushner seria que l’escàndol acabarà per esvair-se de la mateixa manera que ha succeït amb altres actuacions polèmiques del príncep, des de la guerra del Iemen, en la intervenci­ó política al Líban o en la purga interna d’opositors. Trump, no obstant, dona senyals d’assumir, a la seva manera, que aquest cas pot ser diferent. En l’entrevista amb el Times el president va dir que «lamentable­ment ha capturat la imaginació del món» i també va apuntar que s’ha fet «més gran del que seria normalment». I ja en dies anteriors Trump havia deixat caure que el que ha passat rep tanta atenció perquè Khashoggi, que col·laborava amb The Washington Post, era «un reporter».

ADMINISTRA­CIÓ PASSIVA / El seu menyspreu a la premsa i els periodiste­s, als quals Trump ataca i insulta sovint, converteix el cas Khashoggi en una prova de foc per al president. I la seva Administra­ció tampoc està fent res per frenar una campanya que comença a escalar entre mitjans ultraconse­rvadors i congressis­tes republican­s de línia dura que prova de desacredit­ar Khashoggi, i destaquen les seves aliances de joventut amb els Germans Musulmans.

 ?? REUTERS / JONATHAN ERNST ?? El príncep Bin Salman, Trump, i el seu assessor i gendre, Jared Kushner, al Ritz Carlton de Riad el 2017.
REUTERS / JONATHAN ERNST El príncep Bin Salman, Trump, i el seu assessor i gendre, Jared Kushner, al Ritz Carlton de Riad el 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain