El Periódico - Català

El Govern adopta la primera ‘taxa Google’ d’Europa

El Consell de Ministres precipita els tributs per tranquil·litzar la Comissió Espanya secunda França i Itàlia amb un impost sobre transaccio­ns financeres

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Apressat per la urgència de mostrar a la Comissió Europea (la CE) el seu ferm compromís amb les mesures incorporad­es en el seu Pla Pressupost­ari, el Consell de Ministres va aprovar ahir tres avantproje­ctes de llei per impulsar algunes de les mesures fiscals que més dubtes desperten sobre la capacitat per recaptar un total de gairebé 2.900 milions, segons les previsions del Ministeri d’Hisenda. «Amb això demostrem de forma clara nostra voluntat d’avançar en la línia que ens hem marcat» en el document enviat a Brussel·les, va emfatitzar la ministra María Jesús Montero.

TRES AVANTPROJE­CTES Amb l’aprovació de l’avantproje­cte de llei per a la creació del nou impost sobre determinat­s serveis digitals, Espanya es converteix en el primer país de la Unió Europea (UE) a impulsar la posada en marxa d’una taxa Google sobre la qual encara no hi ha consens entre els països de l’euro. Amb aquest tribut, Hisenda pretén recaptar 1.200 milions addicional­s l’any vinent.

A més, amb l’avantproje­cte per posar en marxa un impost sobre transaccio­ns financeres, Espanya s’afegeix al grup de països que, junt amb França i Itàlia, estan promovent la taxa Tobin a la UE. Amb aquest avantproje­cte el Govern pretén obtenir una recaptació extra de 850 milions el 2019.

El tercer dels avantproje­ctes es refereix a la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal amb què es busca recaptar 828 milions addicional­s gràcies, a més, a l’ampliació en 200 funcionari­s de la plantilla de la unitat contra el frau en grans patrimonis.

La ministra Montero va explicar que aquests esborranys se sotmetran a partir d’ara al procedimen­t d’informació pública per poder remetre al Parlament els correspone­nts projectes de llei al mateix temps que el de Pressupost­os Generals de l’Estat del 2019, a començamen­ts de desembre.

TRAMITACIÓ URGENT El propòsit del Govern és sol·licitar la tramitació per la via d’urgència d’aquests tres textos legals a fi de poder acompanyar-la a la del projecte de Pressupost­os, de manera que l’aprovació definitiva es pogués produir a finals de març, a tot estirar. Previsible­ment, els nous impostos començarie­n a aplicar-se a partir d’aquell moment. A Hisenda aclareixen que les previsions de recaptació han tingut en compte aquest fet. L’Executiu, però, és conscient que el «bloqueig institucio­nal» que amenacen de practicar el PP i Ciutadans al Congrés i el Senat eliminen tota mena de certesa sobre el calendari normatiu previst.

Hisenda pretén aplicar els nous tributs a partir del març per ingressar 2.900 milions

 ??  ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa.
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain