La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Trauria la llengua i l’aplicaria amb fruïció. Generació militar. 2 As. D’aquestes contrades. Principi sàdic que entristeix la professora d’anglès. 3 Cedim, Dominem, Oïm. Relatiu al món musulmà. Sol precedir totes les condicions.

4 Principi rupestre. Contracció a Pals. Presència i voluntat omnipotent de la divinitat. En un tres i no res. 5 Pati interior envoltat de pòrtics. Volen tres consonants d’antany. Viatjats.

6 Desproveït de banyes. Estat de sopor induït per una substància determinad­a. 7 Acaba com co- mença. Mogui les extremitat­s que li permeten no tocar de peus a terra. Et treus del damunt, amb una sacsejada, allò que oprimeix.

8 Gall escuat. Remenat. Del dret pot ser deserta o de cases, i del revés és en aquell indret. 9 Venerar la bella Dorita. Palíndrom que actua mut. La part central de l’eslip, com si diguéssim. 10 El cor del més temible. Generós a l’hora de donar. Així comencen les èglogues. 11 Es corqués la fusta a la barraca del pim pam pum. El primer de tots. Poden ser de tauler o olímpics. 12 El pis més elevat. Avia- dora encaputxad­a sinònim de vianant. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Puny d’espasa. Situat al calendari. Líquids obtinguts per condensaci­ó aldòlica de l’acetaldehi­d.

14 Consenteix­i algú fins a malacostum­ar-lo. Aplegueu farina.

VERTICALS 1 Tanca el sobre. Criatura ben criada, probableme­nt per una mare peixatera. 2 Angle recte. Portats. Assenyalat al calendari. Mitja desena. 3 Ressò. Desfilada carnavales­ca. Deixi de pensar en una enganxosa melodia primerenca dels Beatles. 4 Ho poso en silenci. Isolar. Del dret és palmereta i del revés emuli na Diana. 5 Nom trivial del grup pentil que va a gran velocitat. Qüestions jurídiques. Típica actitud del paleta dropo. 6 Carrac a Terrassa. Tombi. Vaig perdent el punt de màxim plaer sexual. 7 L’Institut Ramon Llull comparteix sigla amb els irlandesos. Aquest vespre en farà vint-i-quatre hores. Espai sense ocupar. 8 Esdevé extremamen­t magre. Entretingu­da com una companyia telefònica. Acaba com comença. 9 En un cert sentit, l’humà perd la sorda. Vida tranquil·la i monàstica. Dama escuada per una cervesa. 10 Cargols sense sostre. Camamilla. 11 Escaire. Monestir. Senyors anglesos que no són pas comuns. 12 El mallorquí. Relatius a la nàpia. Desordre invocat pels partidaris de l’ordre a l’hora de fer venir por. 13 T’hi dirigeixes amb el got a la mà. Gairebé els qualifique­s de titelles. Davant Mans fa vint-iquatre hores de fums. 14 Acceptats en herència. Canari. En un cert sentit, ho fa servir.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain