La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Moc. Faci maniobres per distreure l’atenció, tripijocs de tafur. 2 Diu la llista de coses que l’interessen. Capa vascular de la mucosa. 3 El capità Nelson veu com li fuig el fill. Col·legi amb nens i nenes. Ofereixes de franc la condició femenina. 4 Es dissolia. Ressons italianitz­ants. Gos. 5 Sol que s’aixeca. Que és escrit en forma de diàleg, com un guió que es roda al plató d’una tele o una obra de Plató. 6 Centúria. Rialler. Transpireu entre vàndals i alans. 7 La conífera nadalenca que honora l’Elisabet. Em fatigo de tant veure en Pablo, l’entrenador de bàsquet del Madrid. Sil agitat.

8 Posi els pèls de punta. Vista zenital. Còpula. 9 No és pas una mera cimera. De l’ós. Ennegreix les llesques de pa a la graella. 10 Ho adobi amb l’ajut de na Marie Brizard. Agafo un apartament. La Cruz de Hollywood.

11 Principi dental. Sala de tortura estudianti­l. Caricatura de Bruce Springstee­n feta per un dibuixant mallorquí. 12 Somni de candidat al Parlament. Els claven unes pallisses de por. La cultura Pulp quan queda escapçada. 13 En un tres i no res. Naveguin pel mar. Acoloriu. 14 Gens bruscos en les seves formes. Camini a grans passes.

VERTICALS 1 Demana almoina. Futurs juvenils o soldats, però en tot cas aquests sempre tenen més futur que no pas passat. 2 Ajunta les dues rodes d’un camió. Companyes de replà. El primer de tots. 3 Fabricant dels estris que ens permeten menjar sopa. Inicia un expedient judicial.

4 Fum escapçat. Que serveixen per ajuntar. Clavo queixalada al pinxo morú. 5 Cultura com l’hebrea. Educa musclos. Parella de nazis. 6 Fiord a la gallega. Pla, sense cap mena de sotracs. En Geller de les culleres doblegades. 7 El màxim. La caiguda del dòlar fa que tothom vulgui endur-se l’or. Menorquí. 8 El primer de tots. Fusta que conté la matèria que crema amb més facilitat. A l’entrada del laboratori. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Mig porc. Cadascun dels buits rectangula­rs formats per les bigues aparents amb què són construïts els cassetonat­s o teginats, practicats per a adornament de sostres. Ester Pedrolo Monteys. 10 Cercle. Fase de formació de les muntanyes. 11 Emprenyats. Emprenyat amb els que ja estaven emprenyats. El No-Do quan ens deixava sense oxigen. 12 Volem el cap d’Einstein. Dirigir. Alquè proper al butà.

13 Màgies negres. Faula. 14 Ompli el sac amb les boletes d’un sorteig. En llevi les pues.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain