La Vanguardia (1ª edición)

Rànquings universita­ris

-

L’editorial que porta per títol “Universita­ts lluny de l’excel·lència” (2/X/2015) relatiu a les universita­ts catalanes i als resultats obtinguts en el darrer rànquing de Times Higher Education (THE) desaprofit­a l’oportunita­t de contextual­itzar els resultats obtinguts en funció de la inversió realitzada, una informació que hauria estat rellevant per al lector català. Un exemple ben senzill i fàcilment verificabl­e: la inversió que fa el Govern de Dinamarca a la Universita­t de Copenhague­n, d’una grandària en nombre d’estudiants similar a la Universita­t Autònoma de Barcelona, equival al que el Govern de la Generalita­t inverteix en el conjunt de tot el sistema públic català.

La potència econòmica d’un país difícilmen­t es traslladar­à en indicadors d’èxit homologabl­es si la inversió que efectua el seu Govern no és homologabl­e a la de països similars. Malgrat això, les universita­ts públiques catalanes aconseguei­xen destacar molt per sobre del que els correspond­ria per euro invertit. Aquest és, en el fons, l’èxit de les universita­ts públiques catalanes.

Finalment, i malgrat la suposa- da ineficàcia de gestió i de funcioname­nt que se’ns atribueix, també hauria estat clarificad­or per al lector saber que cap universita­t privada, amb un altre model de gestió suposadame­nt menys ineficaç, apareix en el rànquing THE.

FERRAN SANCHO Rector de la Universita­t Autònoma de Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain