La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Floti aquí i al Surinam. Expressió franca d’alegria. Mitja dotzena de romans amants de Bacus. 2 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Danyant. Aprimar de la punta el ganivet per escampar el foie. 3 Vocabulari­s. Forats grossos a les bótes de vi. Res no és. 4 Fluor. Que té arquegonis a l’àpex del tal·lus. Branco.

5 Si agiteu auqesta planta herbàcia de les umbel·líferes us apareixera­n ateus per tot arreu. Lloàvem el flam Dhul. 6 Sílvia Oliver Xargall. Educarà els petits. El nord d’Espanya.

7 Que té la corol·la amb un llavi. Es queixa com si fos de casta alta. 8 Dic la meva a la manera dels plumífers. El pare de l’avi, entre petons. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

9 Art gens cristià. Gairebé. Cop de l’onada que em venç. 10 Molt fèrtil i prolífic. Fonamental. Est. 11 Acaba com comença. Dit del medicament que afavoreix l’expulsió de càlculs. Antiguitat vital. 12 Mena de dolor o gargall. Les mesures de superfície que deixen pitjor gust de boca. Molibdè. 13 Pot ser una faldilla o d’assaig. Cristalls que cobreixen la superfície arrodonida d’una pedra. Petó. 14 Amorriats entre el bestiar entre els líquids, sòlids i gasosos. Remugui.

VERTICALS 1 Partitures. Goluts. 2 Tunes sense cap ni peus. Quedaré culpit per la paràlisi. Deuen haver amagat els extrems. 3 La més vibrant de l’alfabet. A poc a poc. Poden ser de futbol o de carretera. 4 Mancats d’equitat. Cobrim les cabres amb la fúria d’un boc. En un tres i no res.

5 Del color que no sobresurt gens. Sucada amb tomàquet. 6 Prego. Ajudant de pastor. Retuit. 7 Comença a investigar. Sacs de gemecs. Duc, en el seu sentit menys aristocràt­ic.

8 Deixada per morta. Ocells semblants a l’enganyapas­tors, que porten cabrons al nom. 9 Mig centenar. Rural, de pagès. Bo per al conreu.

10 Relaxat. Futurs insectes. Besuc que no té ni cap ni peus. 11 Mesura la quantitat de líquid que pot contenir un recipient. Dones estimades. A les portes de Matadepera. 12 Ho fèiem servir als Estats Units. Beatriu Cavaller Diumenjó. T’ho fa veure doble, i no és pas el vi. 13 Funciona. Salari mensual. Estimen la dida.

14 Entra en escena. Síndrome extrapiram­idal a causa d’una lesió al nucli pàl·lid.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain