La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ser-hi i quasi restar. M’estiraré al sofà, ben escarxofat, amb el meu pare. 2 Nitrogen. Pregueu per unes galetes. La quantitat més alta de la factura. Sofre.

3 Barregi ginebra amb tònica. Mofat. 4 Pals que no alimenten. Arc format per l’encreuamen­t de dos arcs de mig punt. Serveix per encendre focs. 5 L’aliatge més comú. Abaixant les banyes en actitud amenaçador­a. Han perdut una porteria de rugbi.

6 Aparcar la barca del defensa madridista Varane. Cerimònia. Les be- ceroles al quiosc. 7 Així comença a arrencar Arrimades. Afecció que ens porta al llit. El fruit silvestre que sembla políticame­nt incorrecte.

8 Expressió de la nostra hilaritat. S’ho inventin. Acaba com comença.

9 La part alta de l’edifici. Passar a penes fregant. Barreja les parts del dia.

10 Radiàvem. El país de la fulla de pàmpol a la bandera. 11 Septentrió. Conjunt de cavitats subterràni­es destinades a emmagatzem­ar cereals. Avorriment­s vitals. 12 Raresa d’ateu. Forat volcànic. Carta geogràfica.

13 Crit d’admiració taurina. Lletra cursiva per descriure la península de la bota. Iridi. 14 Busca paraules castellane­s que li semblin properes. Ho fa sonar. Lliga de bàsquet.

VERTICALS 1 Situar una agulla al mapa. Maniobra de protecció del rei que celebra l’onomàstica per sant Roc. 2 Sofre. Inscriuríe­m marques a la columna aragonesa. Respiració afrancesad­a. 3 Volum que alguns oncles americans tenen en una cabana. Equivocaci­ons. Ermites gens llegendàri­es. 4 Hissa una ensenya d’ecologista. Relatiu a la pedra que et pot deixar paralític. Centúria.

5 El bolet dels Pets. Regula l’emissió de vocals, tot prohibint-la. Òxid d’itri. 6 Que no té parangó. Escassejat. 7 Res no és. Tresor d’elefant. Apinyat. 8 Principi etimològic. T’afartis de les tendes índies. Fruita que es pren amb pernil, per anar bé. 9 Llogaret. Principi dactílic. Expresso la meva hilaritat al bar de Casablanca. 10 Aturar les coses no és tan estrany. Ordenat aritmètica­ment. Comença a cantar. 11 Mur que sona a rumba. Basca, no? En un cert sentit, estimen. 12 Si no són tendres tornen sempre. Renillada. As.

13 La més vibrant de l’alfabet. Tanca. El teixit que designa el greix del psicoanali­sta. 14 Establimen­t de tabacs que es manté aïllat dels altres. En un cert sentit, torrada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain