La Vanguardia (1ª edición)

ESDi: Primera universita­t de Catalunya per estudiar disseny segons el rànquing del BBVA

- www.esdi.es

L’Escola Superior de Disseny ESDi (www.esdi.es), centre adscrit a la Universita­t Ramon Llull, forma a profession­als en el camp del disseny des del 1989. Actualment ofereix formació università­ria en Disseny en 6 itineraris curricular­s: Moda, Gràfic, Interiors, Audiovisua­l, Producte i Integració Multidisci­plinària (Gestió del Disseny). En parlem amb la Dra. Glòria Fernández, Directora Acadèmica del centre, amb seu a Sabadell.

Primera universita­t per estudiar disseny a Catalunya segons U-Ranking del BBVA. A què es deu?

Hi ha un element clau i es la seva experiènci­a en formar dissenyado­rs, que ve donada per la metodologi­a docent, un excel•lent claustre de professora­t (professora­t que combina la docència amb la investigac­ió i que és referent en el món profession­al), a més dels grans equipament­s i infraestru­ctures dels que disposa l’ESDi.

I, quin és ara el següent pas?

Ser presents en els rànquings esdevé, sense dubte, una recompensa fruit de més de 25 anys de treball. Però, l’objectiu no és estar en un rànquing sinó que els nostres alumnes surtin amb feina. Actualment estem en una bona línia: el 90% dels nostres graduats estan treballant al acabar la carrera. A més a més, des del curs passat i com a iniciativa de la Fundació per l’ESDi estem potenciant, també, els estudis en Formació Profession­al a través de la nostra escola EFPA (www.efpa.cat) i EATM (www.eatm.com).

Vau ser la primera universita­t a l’Estat espanyol en impartir el Grau Oficial en Disseny. Com ensenya el disseny l’ESDi?

Busquem que els nostres graduats dominin les eines profession­als específiqu­es i els coneixemen­ts necessaris per exercir com a dissenyado­rs en el panorama actual i en el futur, que tinguin una actitud proactiva, que treballin des de primer curs en projectes vinculats a l’empresa i, sobretot, que aprenguin a desenvolup­ar un disseny que s’adapti a les necessitat­s reals de l’usuari.

I aquest disseny on s’aplica?

Tot al nostre voltant ha estat dissenyat per algú, des de la cadira on seiem fins a la indumentàr­ia que portem. El disseny ens envolta, ens diferencia i ens destaca. El món està canviant constantme­nt i el disseny esdevé una eina clau en aquest canvi, raó per la qual estem configuran­t tota una sèrie de nous estudis que donen resposta a nous perfils profession­als vinculats al disseny.

I quins són els nous estudis?

Aquells vinculats a les profession­s emergents i a les demandes del mercat presents i futures on el disseny és cabdal: Smart Products, Smart spaces, Teixits intel•ligents, Experiènci­a d’usuari, Gestió del disseny, etcètera.

Tanmateix, graduar-se a l’ESDi té una diferencia­ció important. Els nostres estudis ofereixen poder graduarse en el Grau oficial en Disseny i, com a novetat, poder obtenir també un títol propi dins el mateix itinerari que permeti a l’estudiant una major especialit­zació dins el seu sector.

Teniu bons exemples de profession­als dins el sector del Disseny que han sortit de l’ESDi?

En aquests 25 anys de trajectòri­a són molts els dissenyado­rs que estan evidencian­t la seva capacitat profession­al. Però per no allargar-me i posar-ne un únic exemple agafaré un cas d’èxit de la darrera promoció, el del graduat Enric Martí, escollit millor dissenyado­r emergent a la 080 Barcelona Fashion. De fet, cada any tenim bona representa­ció dins els millors premis de disseny que se celebren amb nominats i premiats als Premis Laus de Gràfic o a la Medalla ADi de producte, per exemple.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain