La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Prepararà el terreny de joc perquè no s’hi acumuli l’aigua. Batre amb l’espolsa-matalassos.

2 Hi serà. Morruda. 3 Sofre. Palmeretes. Faci bombolles una mola de peix. 4 Els tercers en discòrdia. Brúcol o garric. Mira sense cap mena d’animadvers­ió. 5 Turment que pot ser causat pel remordimen­t. Secreció salival exagerada. 6 Abans designava els vehicles totterreny, però ara designa el que és trending topic a Twitter. Transport molt veloç. Ulls tapats. Principi d’urticària a l’antiga Caldea. 7 Volem el cap de l’islandès. Trivials. Rosa sense oxigen. 8 Nitrogen. Al final, es relaxa. Matem sense ajuntar els llavis en cap moment. Família de llengües com les que es parlen a Laos o Birmània. 9 Agredeixo algú. Que tenen un sol protoxilem­a central, i si no hi entens de botànica, pensa que estaràs com la majoria: in the dark. 10 Hi afegeixen elements lingüístic­s per davant. Les sigles dels escoltes falangiste­s. Est. 11 Foll. Iridi. Aiguat, també, xàfec. 12 L’aliment més bàsic. Ho impedirem. Company de l’oli que els anglesos totalitzen. 13 Sense cap defecte físic. A l’inrevés, el nom de l’os que els romans feien servir en jocs de sort. 14 Enfilem arguments. Cada cop tenim més cabells blancs.

VERTICALS 1 Abandonin la disciplina militar del seu exèrcit i campin lliurement. Xuclar amb posat de Sherlock Holmes. 2 Amors sense amo. Conjunts de terres que deuen incloure llanterna. Feta malbé per les bestioles que viuen a l’armari. 3 Hidrocarbu­rs que rimen amb uns certs estils. Disquisici­ons avorridíss­imes mentre fem Pilates. Una grega presidint Roma. 4 Basca. Mig parlaven malament una llengua. 5 Comença a arquejar-se. D’una forma semblant a una ceba. L’hidrocarbu­r capicua.

6 Crit de la granota. Raresa d’ateu. Rovell. Mulla perquè no mira. 7 As. El colorant de la cosina. L’era, el camp d’eres? 8 Relatiu a l’esquelet, o no. L’acull amb els braços oberts. Així comença a racionar-ho tot.

9 Art laic. No diuen ni piu. S’abraona sobre algú per clavar-li un mastegot amb un pot de cola. 10 Grollers i descorteso­s. Jaqueta dels hússars, adornada amb cordons i amb les mànigues sense ficar, ideal per a lluir-la prop dels dòlmens. 11 Grinyolis entre xisclets. En un cert sentit, elevat fins al cel. Comença a tenir pintures rupestres. 12 Les dels abrics acostumen a ser animals. Escassejat­s.

13 Barreja i tal. La seva feina el pot fer bufar. Valsi i perdi el cap. 14 Vinya. En un cert sentit, ciutadà de La Valletta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain