La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La roba que frena les confidènci­es. Renillat. 2 Forma l’aigua aixaragall­s en un vessant. Arribo al món amb el nom d’Ignasi. 3 Fòsfor. Al final, llegim Erich Fromm, però només al final. Es passa la fruita fins al caire de la podridura. 4 Combustion­s, també. Blanc i negre. Lliga Profession­al d’Índia. 5 Davant Mans provoca vint-i-quatre hores de fums. Nus entortolli­gat, com pertoca. Pertanyent a l’herència més buscada pels caçadors de núvies de bona família. Nitrogen.

6 Mono musical, però en estèreo. Camp d’eres per on devia transitar en Flynn. Material semipreció­s que sovint afaiçonant en forma d’elefant asiàtic.

7 A per u. Els més rucs de les bases. Auxiliar a Hanoi. Pot ser un fèmur o un plantígrad, sobretot ara que l’accent diacrític ja no els diferencia. 8 Netegi la matriu després d’un avortament. Escampem el napalm pels boscos vietnamite­s. 9 Instal·lades entre el brancatge. Jocs de fet i amagar entre gastrònoms.

10 Batre, probableme­nt amb un pal de golf. Fenomen químic de bellesa texana indescript­ible. 11 Raresa d’ateu assolellat. Xiula un partit. Visc tot perdent el cap. 12 A les portes de Barcelona. Acatarà les ordres. El palíndrom més estrany. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Raig de líquid. Cosines del calamar molt invocades pels fotògrafs. El metall que provoca febre.

14 Els rots que deixen pitjor regust. Aqeusta senyora adoba calçat.

VERTICALS 1 Fer-lo fora del camp. Planta pins al jardí anglès del fabricant de sostenidor­s. 2 Vibració audible. La xifra que descriu el caos a casa d’algú. Volem el cap de l’ogre. 3 Pas lleuger a l’hipòdrom que de vegades sona rere fox. Relatiu al mosaic. Olor sense repeticion­s. 4 El mustèlid que sembla remetre a una mida molt petita. Mereixedor de passar al grau màxim a què poden aspirar els cardenals. 5 Post mal escairat, al qual s’ha adherit una mica d’escorça. L’ajudaré a la verdiana manera. Cami d’embriac. 6 Han perdut la porteria de rugbi. Conilles. Er, Er. 7 Afer de consonants potàssique­s. Sistemes que permeten alimentar les plantes. Fúries que al final estires.

8 Na Mae quan estava de tornada. Distribuei­x racions a la galeria 2A. Jornada ciclista i una de calamars.

9 El punt de màxim plaer sexual. Petita aportació a una causa. Groc fosc. Al capdavant d’Ibèria. 10 Ajuntant. Un hectòmetre quadrat en les terres d’un terratinen­t. 11 En un cert sentit, moltó. Reposà. Punxó. 12 Planta herbàcia que no coneix ni la seva propietàri­a. Sortir. Est. 13 En un cert sentit, buida la bufeta. Domis, també. La medalla més buscada. 14 Verins d’origen no biològic. Farà el primer cop.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain