La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Antic connaciona­l del txec que ara campa a la seva. Llangardai­xos dels grossos que fins i tot arriben a tenir un arc romà dedicat a la zona tarragonin­a. 2 Llei. Veler aturat poca estona amb les veles del trinquet bracejant. Iode.

3 Telèfon a Tenerife. Vela llatina que es col·loca al pal homònim. Greixos que no són pas nostres. 4 Tresors públics. Contingut d’una safata plena. 5 La part baixa de qualsevol àlber. Ocupa de banda a banda. Cap d’ovella que defuig la seva femellitat.

6 Jugada protectora del rei d’escacs. El ciutadà bàltic més relacionat amb el Camerun. Al sud de Cerdanyola.

7 Cursiva. Finalitzat. 8 As. Serfs de la gleva a l’antiga Esparta. Els aliatges més comuns. 9 Entretingu­t. Posa alguna cosa a la maleta oficial del pastor. 10 Ho traurà del subsòl sense cap por. El posseeixes. Fer-lo vol dir fer l’enze, però amb un cert ornament. 11 El tabac americà més romà. Devastats com els camps de Palerm. Vora fluvial de gran poètica. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Hi arriba. Sol·licitem.

13 Herba retallada per ambdós extrems. Teixit adobat perquè sembli de més qualitat. Rere U permet l’entrada a molts dispositiu­s.

14 Casa de bojos en sentit literal i incorrecte. Prea el portador de notícies que sempre truca dues vegades.

VERTICALS 1 Li apujava la temperatur­a perquè no estigués tan fred. Agradem. 2 Que pateix. Es submergeix en les tenebres. 3 Ho oloro sense oxigen. S’aplega formant piles de grans dolços. Ban tot regirat. 4 Bosc d’oms. Aquestes senyores es dediquen a la fabricació d’olles. Iode.

5 Pertorbaci­ó periòdica del moviment de la Lluna que ens fa pensar el Goldberg. Enginyós a l’hora de trobar la manera de sortir-se’n.

6 As. Tesem perquè no ho és. Compte. Xumo fort del mugró. 7 Club Palindròmi­c Internacio­nal. Que provoquen gust. Policia militar. 8 Que ocupa tot el carrer, però no pas longitudin­alment. Ses desendreça­des. Deixa el sobirà persa lluny del mot.

9 Lila floral. Encerclen els caps santificat­s. 10 Armadura verda. Retirarse a dormir a l’hora de les gallines. En un cert sentit, porta a Roma, en l’altre, cap a la seu central d’Apple.

11 Frivolitat capil·lar del pederasta. Es guanya la vida desfiant l’equilibri.

12 Descreguda confession­al. Acataran ordres. La més vibrant de l’alfabet. 13 Nitrogen. Xisclaran. E.

14 Que tenen sis cares. Peu compost de dues síl·labes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain