La Vanguardia (1ª edición)

Solucions a les guerres

-

És una situació terrible veure les imatges als mitjans de comunicaci­ó d’homes, dones i nens, i les condicions en què han d’estar als camps d’acolliment. Trenca el cor a qualsevol persona que tingui un mínim de sensibilit­at i clama al cel que es permeti una cosa així. Tot per culpa de guerres en les quals els que lluiten i moren possibleme­nt no sàpiguen ben bé en nom de qui ho fan.

Ara bé, de què serveixen les manifestac­ions como la de dissabte passat a la tarda a Barcelona? Jo diria que de ben poca cosa, perquè són resposta a cap pregunta i el pitjor del cas és que ningú no s’ha atrevit mai a fer aquestes preguntes, potser perquè ningú vol trobar la resposta.

Jo tampoc no tinc respostes, però sí que em faig preguntes: per què hi ha guerres? A l’Orient Mitjà, en molts països d’Àfrica, fins fa poc a Sri Lanka i Colòmbia...; qui paga el cost del material que cada dia de guerra es malmet? I el que es destrueix? I les vides humanes? Diuen que l’Estat Islàmic es finança amb el petroli que extreu dels pous situats als territoris que domina, però qui el compra de contraban i a baix preu? I qui fa negoci venent l’armament?

Per què els països de l’Orient Mitjà, rics en petrodòlar­s i amb espai més que suficient, no volen saber res dels refugiats? Si són els seus germans de religió! Ja sé que fer-se aquest tipus de preguntes és d’innocents i les respostes segurament no són difícils, el que falta és voluntat d’aplicar-les pels interessos materials que hi ha en joc.

Però si no es posen en marxa les solucions a l’origen del conflicte, el nombre de refugiats no pararà de créixer, per moltes manifestac­ions que es facin.

JOSEP FONTBUTÉ MARTÍNEZ

Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain