La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Religiosa d’un orde fundat per santa Clara a Assís seguint la regla de sant Francesc que té la fama de tenir uns bons ous (de gallina). Rostres que inciten al dispendi.

2 Ingenu amant de la prestidigi­tació. Pas d’un objecte per un lloc estret. Portada dialèctica. 3 Que sent aversió per totes les innovacion­s. Cultivar els camps. 4 Ninot que té fama de tenir poca independèn­cia de criteri (i de moviments). Matriu. Puny d’espasa.

5 Fax sense capçalera. Xarxa emprada per pescar el peix més pronominal. Agitem el pes. 6 Aquesta no té cap fonament. Cerqui de rebaixar la reputació d’algú. 7 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Estàtua d’home que s’usa de columna per sostenir una cornisa molt verdagueri­ana. Arrissat com el de Michael Jackson quan era petit. 8 Aquesta italiana va néixer a la vila de la torre torta més famosa del món. Est. Fer servir a l’americana. 9 Precedeix populi. La forma verbal més usada quan algú parla per mòbil i vol descriure què fa. La nota més vàcua. 10 Radiats. El pela sense judici previ. Doble revolt perillós. 11 Solució medicinal. Porció de líquid espargit linealment per una superfície. 12 Acaba com comença. Període de temps. Aquests sovint treballen al subsòl. 13 La nota musical més nihilista. Donar com a cert. Agita el nap. 14 Moixons de la Bauhaus. La reina de l’hipòdrom. Pot ser consultiu o biològic.

VERTICALS 1 Ho guarnia amb el cap posat en les festes de Tortosa. L’insultarà amb el seu menyspreu fins a ferir-lo.

2 Prestageri­a incrustada dins d’un mur. La fruita de la discòrdia, si ens posem gentistes. Heu perdut una porteria de rugbi. 3 Petit plomall inserit en el primer artell de l’ala, correspone­nt al dit polze. Arribaré al món. Sofre. 4 Dies dolents. Fa un àpat que no necessària­ment ha de ser líquid, malgrat el nom. 5 Aïllo una vocal perquè llueixi. Que té el peu cobert de pèls espessos. 6 Sofre. Ufanoses, belles. Carles Vela Garcia. 7 Ho conec, i és a la brúixola. Respirar, segons on. Talleu la gespa del jardí de la Real Acadèmia.

8 Mac remenat. Lítote que no vocalitza. Hule escapçat. Raresa d’ateu.

9 Bover, també. Formulació que amaga una informació. 10 Doblego cap endins per no sentir cap contractur­a. En un cert sentit, originari. 11 La unitat de superfície que deixa més mal gust de boca. Espeteguen. Res no és.

12 La més vibrant de l’alfabet. Aquestes estan en posició vertical. Peix dels clupeids. 13 La part baixa de l’antena. Trepitjar. L’instrument de corda més pesant. 14 Que no hi senten gens. Agafat. A l’entrada del santuari.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain