La Vanguardia (1ª edición)

Per a tots, millor votar

-

Si el referèndum, tal com el volen els independen­tistes, no s’arriba a celebrar per la prohibició del Govern espanyol i el procés encalla, la meitat de catalans quedaran insatisfet­s i la reivindica­ció independen­tista pot durar unes quantes generacion­s més.

Si el referèndum és il·legal perquè es fa sense el vistiplau del Govern central, és probable que els unionistes no vagin a votar i això faci que el sí guanyi de manera aclaparado­ra. Aleshores, el Govern català actuarà d’una manera que farà que una meitat dels catalans no hi estigui d’acord, i el conflicte estarà garantit per uns quants anys més.

L’independen­tisme sap que seria molt difícil guanyar un referèndum acordat en què l’unionisme se sentís motivat a anar a votar, per això una consulta a l’estil 9-N ja li està bé, ja que el procés continuarà ben viu.

L’unionisme sap que permetre un referèndum i no aconseguir mobilitzar el no pot ser un fracàs, i davant la petita probabilit­at de perdre una consulta pactada prefereix que una meitat de catalans continuï frustrada.

Per això, The New York Times, tot i manifestar preferènci­a unionista, recomana a Rajoy que permeti el referèndum de l’1-O. A vegades les coses es veuen millor des de fora que des de dins.

XAVIER ARTISÓ I AGUADO

Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain