La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Morí després de molts perills. No toco de peus a terra, però tampoc sé volar ni m’ajuda ningú. El prefix més col·laboratiu.

2 L’esperat final del combat. Rinxola. Treballar a la rebotiga del pastisser. 3 Ho repassi. Clapa fosca en un entorn clar. 4 Res no és. Protegir amb un escut. Palmereta. 5 Reaprteixi­n cetmes. Llepar sense vergonya. Puny d’espasa. 6 Rema enrere per descobrir si els serveis d’intel·ligència nord-americans han fet servir mai cianur. Li passi els braços per l’esquena. Acabo malament.

7 Harmonitza­des, segurament en un catàleg editorial. Tanca l’anada fent el viatge que el porta a casa. 8 Les postres tremoloses, per antonomàsi­a. Sol·licito anar de mexicà. Vinc sense beure. 9 En Capone. Alleva. Recordo amb gran intensitat. 10 La part digital del Pterodàcti­l. Canviares d’estat civil. 11 Acaba com comença. Peix dels esquàlids molt apreciat pels amants de l’Alvarinho. Al final, el deliri. 12 Teatre històric barceloní on Joan Capri feia tots els seus famosos monòlegs finals després de l’obra del dia. Mullo de rosada. Nitrogen. 13 En un cert sentit, faci confiança financera. Netejar. Fallen els que no accepten el fenomen fan. 14 Amidant la llargària d’una barca. Poden ser de televisió o de Venècia.

VERTICALS 1 Roba molt vella, mig estripada. Encisaria. 2 L’hidrocarbu­r que els francesos troben estival. Expressió espontània d’alegria. En un cert sentit, remo enrere. 3 Res no és. Cadascun dels àpats del nadó. Hidrocarbu­r del grup de la càmfora.

4 Ir. Pot ser una figura religiosa o un retrat. Nitrogen. 5 Substància que s’obté per descomposi­ció tèrmica de les sals d’uranil. Dirà la seva. 6 La flor de la ingenuïtat. L’arbre que no és sostingut ni bequadre. La preposició més cortesa. 7 Ara fem l’article. Els ocells més lladres. Giny òptic contrari a la velocitat. 8 Presumida i estarrufad­a. Causant desperfect­es. 9 Iode. Rota sense giravoltar. En un cert sentit, naip epistolar.

10 Vas capgirat. El francès més dolç, si ens hem d’atenir a la fama de la seva dona. Prega sense mirar al rellotge. 11 Feia que la porta no sigui un obstacle. Monedes valenciane­s d’or. Nitrogen. 12 Aniran a parar. Lluerna vera que fa pensar en Miguel Hernández. 13 Còpia descarada. La malaltia més mortífera. Encapçala la llibertat. 14 Situada a la fotografia de generació. Les filles de la tieta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain