La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9894

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dit de l’organisme que és propi de medis salins. Elegits democràtic­ament. 2 Tem haver perdut la fe (i el cap). Anar a collir raïm. El prefix que mai no quedarà antiquat. 3 Que sent pànic. Deixades anar, mig dissoltes. A les portes de Bratislava. 4 Temps mort en el joc del bàsquet. Xiscles als mítings d’un expresiden­t del Brasil. La seva feina és atraure. 5 Institut de Llibres Barats. Mirada de faune en exercici de la seva lubricitat. Cua sense cap.

6 De totes les eines del ferrer, les que mengen més. Oliaven i salaven.

7 Casa construïda a tocar de les parets de cal veí. Agafador. 8 Les parts més lúdiques dels negocis. Aquestes es dediquen a guardar els anàtids descalços. 9 Davant Mans fan vinti-quatre hores de fums. Hi poso manetes. Agafava la caça el gos. 10 No pas religiós, ans al contrari. Expresseu la vostra hilaritat. Paral·lepípede numerat. 11 As. Del vinagre. La coixa foragita el sobirà persa. Escaire.

12 Ormeig que serveix per a hissar o arriar veles de manera que rebin el vent per a impulsar la nau. Faré més brillant un color. 13 Al nord d’Eire. Alliçonada. L’univers sense l’afegitó poètic. 14 Helvètique­s. Piló gran.

VERTICALS 1 Radical univalent isomèric. Amanides. 2 Estimo qui remena les cireres. Lliguem amb cordes. Expressa la seva hilaritat de manera fluvial. 3 Escaire. Element químic que comparteix origen etimològic amb el rubor, per raons cromàtique­s. Prescindei­xi de fer una cosa. 4 Baixa un cop cada més per mirar de trobar-se amb una riuada d’espermatoz­oides. Imatges confegides amb fragments. Sofre.

5 Midons de les patates. Despullame­nts. 6 Càntir silent. Fatigats com els auxiliars d’urgències. En un cert sentit, antiguitat vital. 7 En van sortir il·leses, però després els van tallar el coll. Mati el porc degollant-lo. A vosaltres. 8 Mena de nou que ens deixa una mica mosca. Palmereta.

9 Serveix, sobretot al nord de València. La gran preocupaci­ó dels gabinets de comunicaci­ó dels polítics. Vapor pobre. 10 Relativa a la sortida d’un astre. Dilucidi. 11 En un tres i no res. Brollarà amb una certa autoritat, tal vegada del subsol. Rodó, però una mica deformat dels extrems. 12 Agafadors. Ineptitud. Ens cal per respirar. 13 La infusió de les cinc de la tarda. Lliguessiu. Córrer a Anglaterra. 14 Mort que es produeix d’improvís. Es destria els cabells en flocs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain