La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Sortejarà. Roines. 2 Distribuci­ó de bens i cabals, sobretot a l’actual Turquia. Aquesta sol anar de blanc el dia que n’exerceix. 3 Girar no és estrany. Treballado­rs tècnics. Soga avocàlica. 4 Adequat, sobretot per a les donacions. Fúries capitals. Germana gens carnal. 5 Introverti­des com elles soles. S’embutllofa. 6 Sentit. Assassinan­t amb aquella alegria. L’esperat final del combat. 7 Has perdut la porteria de rugbi. Ratllat com un ase amb pijama. Removem terres del cim.

8 Res no és. Hexàmetre dactílic que té irregularm­ent curta la penúltima síl?laba. Te a les cinc. Els diaques abans de les dues. 9 Fiord a la gallega. Introduir la semença d’una nova vida en un cos. El primer de tots. 10 Dirigirà una embarcació cap a una destinació determinad­a. Entri en un espai i s’hi instal·li. 11 Naixen sense un cromosoma. Garbellare­n el gra de la palla. 12 Club natació. Introdueix figues al sac italià. Tumor quistós format als tendons i als músculs, vora les articulaci­ons. 13 Roba els passatgers d’un vaixell acabat d’aparcar. Feien la feina del magnet. 14 Disminuïre­s la superfície lliure d’una vela. Brolla amb autoritat inqüestion­able.

VERTICALS 1 Dirigit per un monarca. Fer-ho amb les cebes és un joc de nens que consisteix en desenganxa­r cadenes humanes. 2 Que desprèn iridi. Faci la feina del magnet. 3 Premi Nobel italià de literatura, present a Fortià. Principi ominós. Cartografï­i. Ros no oxigenat. 4 Faci la ranera de la mort. Reelabores. 5 El tren més irònic. Combinació acústica que sona bé. 6 Punt directe al joc del tennis. Ho revesteix amb una capa de quitrà. L’adverbi més onerós. 7 Fer la feina de sant Martí. S’ho inventa. Est. 8 Extreure del subsòl. Pintar i escriure a la pell d’algú. Principi aspersor. 9 Escaire. Tomben els arguments dels contraris. Estació General de Trens. 10 Alhora, acústicame­nt parlant. Veneraré una imatge de la bella Dorita. 11 En Gustau perd una lletra. Foti anaeròbic. Cobrem més del compte. 12 Quatre. Ho conec. La professió dels que separen i uneixen teixits amb més traça. 13 Aquesta sent una profunda aversió pel matrimoni. Els maten com si fossin patates. 14 Davant Cor fa escola. Alcaloide extret de l’escorça de diverses espècies de la cincona, el component més important del qual és la quina.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain