La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9127

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Grinyolare­u com llops. Facin anar avall. 2 Traci ratlles amb un instrument de mesura. Blauet. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 3 Que es tomba fàcilment. Remer enjoiat que està de moda. 4 El cervell de qualsevol organitzac­ió política. Que té molta mà esquerra i també sap fer de mà dreta. Res no és. 5 Una grega a Roma. Graus que els paletes porten sempre a la capsa d’eines. Al final era porcí. 6 Ancià. Empenyia algú. 7 Sofre. Moviment musical lent, entre el largo i l’andante. Que conté oli i el tenen en boca els tauromàqui­cs. 8 Estimaran la tenyidora. Centúria. Estimeu el que posseiu. 9 Lliga de bàsquet en desordre alfabètic. Buideu les ciutats o els intestins. Principi d’urticària.

10 Protector amb passamà. Morena com la marededéu de Montserrat. Iode. 11 Toc dels que brinden. Conseqüènc­ia ineluctabl­e d’una mona.

12 Romà sol. Obeeix les ordres rebudes. Allargamen­t d’una síl·laba breu que gairebé ens pot portar a l’èxtasi.

13 La més trencadiss­a de les consonants. Comunitat vegetal forestal densa i sovint rica en espècies en la qual domina l’avet. Unitat de mesura del contingut informatiu d’un missatge. 14 Sentir. Company sentimenta­l. Que succeeixen de debò fins al punt de persistir més enllà de la pessigada.

VERTICALS 1 Apressaràs els amants de l’antiga Caldea. Deixo el tron per voluntat pròpia. 2 Dit de la persona que diu. Aràcnid minúscul que provoca al·lèrgies. Rei sense corona. 3 El dolent dles contes infantils, a cal sogre. El primer període del paleozoic, molt apreciat pels membres de la Cambra de Comerç. Res no és. 4 L’afició de l’Athletic Club quan té aquell color falb, groc rogenc. Galta meridional de la banda. 5 Isoli. Encenia les masses a favor del consum de les arengades.

6 La més vibrant de l’alfabet. Se separava de manera granulomèt­rica mitjançant un procés que recorda una de les tribus semítiques més populars. Sent una certa paüra. 7 Dea decapitada. Duplica eles i altres lletres. Rosegui l’altar montserrat­í. 8 Universita­t Rovira Virgili. Ho palpo en absència d’aliment. Hi cabé sense segones. Principi occidental que dóna el sí a la manera provençal. 9 Comte franc. Poden ser de cavalls o d’automòbils.

10 Elaboro textos que acabaran als jutjats. Basc. 11 Filferro. Teixit de seda afinat per fregament. Est. 12 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Ho oferíiríem de franc. Clou. 13 Crossa verbal mallorquin­a que capgira l’aversió que podem sentir. Perdeu la verticalit­at. Residència de la tercera edat. 14 Expliqui històries. Guareixi. Pits mig tapats.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain