La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Deixaré establerts els destinatar­is del meu patrimoni. Fera. 2 El més ruc d’aquesta fase de les nostres vides. Escrigui amb lletres grosses el nom de l’establimen­t on comprem oli. La mena de llum que no il·lumina al número u.

3 Client de candidat. Pren a miques, en petites quantitats. 4 L’antiga població que surt a la Bíblia i que sempre figura en sisena posició. Comenci a treballar de cara al públic el botiguer. L’aliatge més comú. 5 Netejo el cànem amb una mena de pinta especial que sembla de jardiner. Posa junts dos documents i hi busca les diferèncie­s. 6 Nego haver pronunciat cap vocal. Has perdut la porteria de rugbi. El faci caure. Principi d’identitat. 7 Sol encapçalar moltes companyies aèries. Produiríem una picassor extrema. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Allò que fa ennegrir les dents. L’acció de sentir l’olor d’alguna cosa. 9 As. Pelat com un moltó calb. Dipòsit on són remullades les pells a l’adoberia. S’instal·la entre el brancatge. 10 Baixada brutal de temperatur­es. La via excrementí­cia. Tracta la gent rere el taulell.

11 Si te’n surts així capgires Sòria. El país de la bota. Ens cal per respirar.

12 Quan neva res no funciona. Fer anar avall. Penja de les capelles com una personific­ació de les gràcies en tres dimensions. 13 La fúria més capital. Pàtries enfangades de la insularita­t màxima. La base de l’antena.

14 Deixes anar un regust notable de nap. No implicar-s’hi.

VERTICALS 1 Establimen­t per anar a fer un beure, aquí i a Berna. Rampinyin. 2 Relatiu al conducte que separa la faringe de l’estómac. Artèria fluvial. 3 Pèls llargs rígids com cerres. Gat caçador. Rap decapitat.

4 En un tres i no res. Pal de bandera que entra a subhasta. Cercle, espai vagament circular. Est. 5 Carn mossegada. Miri pel forat del pany. Peix canari. 6 Lletres amb voluntat pública. Prega. Xilè sense segones.

7 Principi etimològic. Els colors dels cops. Covadors. 8 Ignomínia. Carbonat de sodi decahidrat­at que es troba en forma nativa. 9 Abrusi, cremi, socarri. Zona de l’iris que circumda la nina de l’ull. Tap foradat pel mig.

10 Al cor de Ceilan. M’adapto a les circumstàn­cies tal com venen. Un crim davant de sa majestat remet a un magnicidi. 11 Cinquanta. Italianes d’una regió que envolta Roma. A tocar de Marsella, precedeix la Privença. Sofre. 12 Surt amb força de la planta més evangèlica. Basties una estructura. 13 Provoqui plagues. Jaimie a la cua. Daltabaix marí.

14 Xopa. Apuntar al pentagrama.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain