La Vanguardia (1ª edición)

Legítim i legal

-

El que demana la naturalesa és legítim: pertany al dret natural. Les lleis positives són lleis que s’han d’anar rectifican­t a favor del dret natural. És a dir, no tot el que és legal és just. No tot el que és legal afavoreix el desenvolup­ament de la persona i la societat.

Han estat naturals i legítimes les colonitzac­ions durant tota la història? No. Han estat legals i aprovades pels governs que se n’han aprofitat? Sí. Ha estat legítima l’esclavitud? No. Els governs l’han entès en èpoques com a legal? Sí. És actualment legítim el sou mínim d’un obrer amb el qual no es pot pagar ni un lloguer de pis? No. És legal? Sí. Van fer bé els països colonitzat­s d’independit­zar-se dels seus colonitzad­ors? Sí. Era legítima la independèn­cia? Sí. Va ser acceptada pels colonitzad­ors? No, fins que no van tenir altre remei. I es van canviar les lleis.

Quin fonament té la pretesa unitat d’Espanya que tant es defensa sobre la base de la Constituci­ó? Són legítimes totes les lleis d’aquesta Constituci­ó? No es poden reformar? Revisem la història: per què Catalunya pertany a Espanya? On és l’origen d’aquesta pertinença? És legítim obligar Catalunya a dependre d’Espanya? Per què un referèndum que és legítim no és legal en aquest país?

MARIA ÀNGELS MATÓ

Girona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain