La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9737

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Àrea indefinida. Sèrie de metralla. L’arbre més invocat pels practicant­s del ioga. 2 Al bell mig del mur. Suport per a aquelles torxes que sempre van endavant. Clou. 3 Els peixos que podrien semblar de Carrara. Deixin de fer-lo servir. 4 Ezra Pound encaputxat. Liqüats com els formatges que posem al microones. Lloc on seu algú. 5 El cilindre que puja i baixa en molts dispositiu­s que generen moviment. Apressa. Ens cal per respirar. 6 Gall tot escuat. En les puntes, malla. Rescloses fluvials. 7 Papilionàc­ies semblants a veces petites, que molt rarament es cultiven com a farratge. Fred com l’oceà més septentrio­nal. En el moment just que llegeixis aquestes paraules. 8 Món en off. Freneu en sec. El palíndrom que mai no tindràs aquí. 9 Futir ànec. Pràctica sexual fonamentad­a en el plaer pel patiment aliè. 10 Director general. Destorbat pel seu estatalism­e en grau summe, és a dir, molt i molt. Nou romans. 11 Així comencen totes les partides d’auelé. Servent. Li dediqui un homenatge abans de retirar-se. 12 Tenyeixi. Emprenyade­s de manera capital. El punt de màxim plaer sexual. 13 Aliatge de coure, zinc i níquel que, recobert d’argent, es fa servir en la fabricació de coberts. Trenqui relacions. 14 Vas a parar. Disparar o llençar. Transpira en traduir un text del llatí.

VERTICALS 1 Borinen com borinots vora les teves orelles. Situar al calendari. 2 Ens cal per respirar. Bastir una estructura, probableme­nt militar. Símbol aeri dels Estats Units.

3 Príncep musulmà de l’Índia. Edicte de taliban. Comença a enfurismar­se. 4 L’atrapa sense exclamar-se. Posem obstacles. Tibat com les creus de l’alfabet. 5 Àpat abundós que deixa ben tip el rodolinair­e manefla. Xisclin. 6 Prego per veure si cap déu es fa ressò dels meus desigs. Xerra al costat de la gramola. Al nord d’Itàlia.

7 Art no religiós. M’esforçaré molt per comprendre en Suárez. Decidí perdre el cap per la botànica. 8 Insipidesa. Donar cops amb el cap a un autobús de Badalona. Res no és.

9 Al bell mig del cel. Talli de biaix la bandera arc-iris. Remenada amb voluntats piròmanes. 10 Accelerado­r propi del Vichy. Nansa amb esquer. Comença a derivar-se’n.

11 L’assenyalis amb el dit del fiscal. Decímetres cúbics. 12 Que es reprodueix­en sense acció sexual. Desis el cap. 13 Defunció. Gestió administra­tiva. Comença a xumar dalt de la muntanya. 14 Carregada de manies. Ho sol·licitava sense acceptar un no per resposta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain