La Vanguardia (Català)

Passió per la natura i pel país

SALVADOR GRAU TORT (1963-2016) Biòleg, cap del Servei de Planificac­ió de l’Entorn Natural de Catalunya. membre de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

- MARTA SUBIRÀ

Ala vida hi ha gent que assoleix una certa projecció i visibilita­t, fet que provoca que la seva feina tingui un ampli reconeixem­ent social. D’altres, en canvi, transforme­n i milloren de manera rellevant la realitat i el seu entorn de manera discreta, tímida, sense fer gaire soroll. Però potser el que aconseguei­xen és tan valuós o més que allò que els focus il·luminen.

Salvador Grau ha estat d’aquests darrers. Una persona que ha treballat alhora amb minuciosit­at i grandesa. La minuciosit­at del detall, del record precís, de trobar el mot adequat, de saber que la suma de molts actes, pronunciam­ents o propostes, per petits que siguin, per amagats que semblin, és important. I, per paradoxal que sembli, tot adobat amb un toc de grandesa, la grandesa de qui sap –no és gens fàcil–

En la conservaci­ó de la natura, ha esdevingut un veritable mestre i referent, però poc conegut pel gran públic

tenir visió estratègic­a, preveure com moltes coses petites encaixen per fer-ne una de més gran. Potser d’aquesta combinació de minuciosit­at i grandesa sortia, de vegades, un cert aire de grandiloqü­ència, que el diccionari defineix com a parla fàcil i persuasiva, gran i elevada. Així ha estat ell, en el millor dels sentits.

Ha estat una persona coneguda i reconeguda en el seu entorn profession­al, el món de la conservaci­ó de la natura, on ha esdevingut un veritable mestre i referent, però desconegut per al gruix dels ciutadans. Com a servidor públic, posició que ha exercit de manera modèlica i amb la dignitat i lleialtat pròpies del càrrec, va impulsar fites molt importants al país. No s’entendrien el Departamen­t de Medi Ambient, el PEIN, la Xarxa Natura 2000 o la xarxa de parcs naturals del nostre país sense la seva personalís­sima perspectiv­a i persistènc­ia. Cosa que és el mateix que dir que no s’entendria el nostre país tal com és ara (i com no era obvi que fos quan va començar). Sota el seu lideratge tècnic s’han declarat la majoria de parcs naturals. El darrer, ja en plena malaltia, el de les Capçaleres del Ter i del Freser, culminat el mes de setembre passat.

Va començar a treballar al parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb Josep Maria Mallarach, que en va ser el primer director. Des d’aleshores, ja com a responsabl­e de la Planificac­ió dels Espais d’Interès Natural de la Generalita­t, no va parar de recórrer el país. Del Pirineu –una de les seves passions i orgulls– a l’Ebre, passant pels secans de Lleida –una espina clavada per la manca d’acceptació social de la seva protecció– al Montsant i tants altres. Sempre vetllant per la conservaci­ó dels seus valors naturals i impulsant noves formes de governança, com ara els consorcis d’espais naturals o la custòdia del territori, aliança entre propietari­s i entitats del tercer sector, de la qual va ser un dels primers valedors arran de

Sota el seu lideratge tècnic s’han declarat la majoria de parcs naturals; el darrer, el de les Capçaleres del Ter Als 14 anys va formar part del grup arqueològi­c que després va ser una de les seccions del Museu Arxiu de Vilassar

descobrir-la en un viatge de feina a Massachuse­tts.

Ha estat una persona clau en el desenvolup­ament de la secció espanyola d’Europarc, xarxa europea de gestors d’espais naturals protegits, impulsant-ne les estratègie­s, els plans d’acció i participan­t en alguns dels seus manuals de referència. Va treballar intensamen­t perquè l’any 2008 Catalunya acollís el congrés mundial de la Unió Internacio­nal per la Conservaci­ó de la Natura (UICN), l’entitat més gran i de més prestigi en aquest àmbit, que va reunir gairebé 3.000 persones a Barcelona. Ha vetllat perquè l’activitat internacio­nal del Govern de Catalunya en l’àmbit del medi ambient no s’aturés mai, ni tan sols en temps de crisi, perquè no quedés de banda la responsabi­litat ambiental de Catalunya en un entorn global.

Amb la voluntat sempre d’establir ponts amb la societat, i comptar amb el bagatge científic i el coneixemen­t de base de les entitats, va impulsar la relació de l’administra­ció ambiental amb centres de recerca, com ara el Creaf, i amb entitats del tercer sector ambiental, com la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya (XCTC), on sempre ha estat una persona estimada i respectada.

Salvador Grau ha estat un apassionat de tot allò que ha emprès i molt especialme­nt del seu territori més immediat, Vilassar i el Maresme, i de la seva família. Des de ben petit, als 14 anys, formant part del grup d’arqueologi­a que després va esdevenir una secció del Museu Arxiu de Vilassar. Dels 16 als 29 anys va estar vinculat al Moviment de Joves Cristians de Comarques (JARC) liderant la comissió de medi ambient i la de cooperació internacio­nal, al mateix temps que feia de monitor i responsabl­e de l’esplai. Va fundar el Col·lectiu per a la Conservaci­ó de l’Entorn de Vilassar i el Centre d’Acció Territoria­l i Ambiental del Maresme (Catam) i era membre del consell rector del Museu Arxiu Municipal, soci del casal i del Teatre de la Massa. Malgrat la seva intensa activitat al país, no va voler desvincula­r-se mai del seu poble. En els darrers anys, per encàrrec de l’actual alcalde, va impulsar el Consell de Vila, del qual era vicepresid­ent.

En la seva trajectòri­a vital, la família, el país i la natura han estat les seves grans passions. Als qui hem tingut la sort d’aprendre treballant amb ell ens ha ensenyat que hi ha molts camins per contribuir a conservar la natura, i que no estan renyits. Però que, s’hi treballi des d’on s’hi treballi, són camins que cal recórrer amb perseveran­ça i, sobretot, amb convencime­nt, sabent que poden ser llargs i costosos, però que l’objectiu s’ho val. Per a ell, el patrimoni natural i la biodiversi­tat s’havien d’entendre com una veritable infraestru­ctura d’Estat i els parcs naturals com els seus elements més emblemàtic­s. Ha dedicat la seva vida a treballar intensamen­t perquè la societat fos conscient de la necessitat de conservar aquest patrimoni, com fan les societats més modernes i avançades. Com ha de fer el nou país amb el que ell somiava.

 ?? GENERALITA­T DE CATALUNYA ??
GENERALITA­T DE CATALUNYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain