La Vanguardia (Català)

Compte enrere d’una verema molt marcada per la sequera

L’escassetat de pluja impedirà de superar la producció del 2015, quan es van recollir 440 milions de quilos de raïm a Catalunya

- RAMON FRANCÀS Vilafranca del Penedès

Ja es fregaven les mans, els viticultor­s catalans, veient florir les vinyes la primavera passada. El quallat del raïm va ser molt bo excepte a la Terra Alta, i hi ha més baies que els últims anys. Però la persistent sequera, especialme­nt en zones de gran producció com el Penedès, ha preocupa molt els productors quan falten pocs dies perquè comenci la verema. En no poques vinyes s’ha hagut de tirar raïm a terra perquè la producció és molt abundant però falta aigua. Malgrat que hi ha més raïm, la sequera podria deixar la collita al nivell de l’any passat, amb 440,2 milions de quilos de raïm veremats a Catalunya (un 2,6% menys que el 2014, però molt a prop de la mitjana dels darrers cinc anys).

A Sant Sadurní d’Anoia, durant tota la campanya vitícola (des de l’1 d’octubre del 2015 fins ahir), acumulen 220 litres/m2 de pluja. És a dir, 310 l/m2 per sota de la mitjana. Des de la campanya 90-91 que no hi havia un any tan sec.

El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalita­t, Salvador Puig, reconeix que les reserves hídriques del subsòl s’han reduït sensibleme­nt els dos últims anys. La pluja del 22 de juliol va ser rebuda com una benedicció al Penedès, però no n’hi va haver prou. L’absència de precipitac­ions, tanmateix, ha fet que les vinyes estiguin notablemen­t sanes, si deixem de banda les afectacion­s d’entre el 5% i el 25% pel fong míldiu a la DO Empordà.

El president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, afirma que “després d’un brot extraordin­ari, les pluges han estat irregulars per zones i més aviat pobres en general”. Bonet prefereix ser optimista i vaticina una “bona collita”, tot i que reconeix que podria ser una mica curta quant a rendiment. El sector del cava ha limitat a 12.000 quilos per hectàrea el rendiment màxims de raïm. El 2015 la destinació més important del raïm català va ser la DO Cava, amb 186,5 milions de quilos de raïm (el 42,4% del total). D’altra banda, s’han rebut positivame­nt els primers anuncis de mantenir o incrementa­r lleument el preu que es paga pel raïm al Penedès.

El president de la DO Catalunya, Xavier Pié, adverteix que encara és aviat per fer previsions ajustades, però destaca la bona sanitat del raïm i espera una qualitat “fantàstica”. La DO Catalunya és la segona denominaci­ó en volum. L’any passat va tancar la campanya amb 79 milions de quilos.

A la DO Terra Alta les previsions són obtenir una mitjana molt semblant a la de les últimes campanyes, uns 37 milions de quilos, una xifra inferior als 44 milions del 2015 pels problemes de blima de la garnatxa. Part del descens de quilos amb la garnatxa es compensarà amb l’entrada en producció de vinyes joves. Malgrat això, el Consell Regulador de la DO Terra Alta preveu una “bona” qualitat.

En les denominaci­ons Priorat, Montsant i Tarragona, on ha plogut més que al Penedès, es presenta una collita de gran qualitat. A la DO Pla del Bages les coses també pinten bé, amb una previsió de collita un 20% superior a la del 2015, quan la collita va quedar delmada per les glaçades. A la DO Costers del Segre s’estima que la producció serà un 10% superior a la de l’any passat. En canvi, a la DO la Conca de Barberà es podria collir un 15% menys per culpa de la calamarsa del maig passat.

Les majoria de denominaci­ons d’origen catalanes confien que tindran una anyada de qualitat

 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ?? Vinyes a Sant Sadurní d’Anoia, on feia un quart de segle que no es registrave­n tan poques precipitac­ions
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA Vinyes a Sant Sadurní d’Anoia, on feia un quart de segle que no es registrave­n tan poques precipitac­ions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain