La Vanguardia (Català)

El TC redobla la pressió judicial sobre Forcadell

El Constituci­onal anul·la el pla del Parlament per convocar un referèndum Podria suspendre la presidenta de la Cambra, però la torna a enviar a la Fiscalia El tribunal obre la via penal a quatre membres més de la Mesa

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) va anul·lar ahir per unanimitat el full de ruta per a la ruptura amb Espanya que el Parlament va aprovar el 6 d’octubre passat, en el debat de política general, i que preveu la celebració d’un referèndum a Catalunya el 2017. Aquest mateix projecte ja va ser suspès al desembre i ara es deixa totalment sense efecte per inconstitu­cional.

El TC, d’altra banda, remet a la Fiscalia General de l’Estat testimoni de particular­s –és a dir, informes detallats– sobre la conducta seguida per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i pels quatre membres de la Mesa de la Cambra catalana que van donar suport a la tramitació de les resolucion­s amb l’esmentat full de ruta. Es tracta de Lluís Corominas (PDECat, JxSí), Anna Simó (ERC, JxSí), Joan Josep Nuet (EUiA, CSQP) i Ramona Barrufet (PDECat, JxSí).

El text de la sentència del Constituci­onal encara s’està elaborant i es donarà conèixer els pròxims dies. En tot cas, la resolució –vegeu La

Vanguardia del passat dia 2, que va anticipar la decisió– estava redactada a grans traços des de fa setmanes. Si el TC no la va aprovar en el seu ple anterior, a finals de gener, va ser per evitar coincidènc­ies temporals amb les dates prèvies al judici contra Mas, Ortega i Rigau, en relació amb la consulta del 9-N. El Constituci­onal no va voler escalfar l’ambient ni contribuir hipotètica­ment a alimentar les mobilitzac­ions convocades amb aquest motiu per forces polítiques i entitats sobiranist­es.

Sobre la qüestió de fons no hi ha hagut cap debat al Constituci­onal. Tots els magistrats coincideix­en que la Generalita­t no té competènci­es per convocar un referèndum sobre una possible ruptura amb Espanya. La tesi de TC, sòlidament assentada en totes les seves resolucion­s sobre aquesta qüestió, és que la sobirania rau en el conjunt del poble espanyol i no és divisible. Per tant, una comunitat autònoma no està facultada per a iniciative­s que, com un referèndum d’autodeterm­inació, puguin posar en qüestió la permanènci­a de la unitat del país, perquè sobre això no pot decidir autònomame­nt una part del tot. I aquest tot –ha insistit el TC– el forma la societat espanyola en el seu conjunt.

Sí que hi hauria hagut debat, en canvi, al voltant de la resposta que podia donar el Constituci­onal davant la reiteració de resolucion­s tramitades i aprovades al Parlament en contra d’aquesta coneguda doctrina i davant apercebime­nts concrets perquè la Cambra catalana no persisteix­i per aquest camí, per falta de competènci­es per fer-ho. Hi havia la possibilit­at que el TC apliqués les atribucion­s que li va conferir la reforma de la institució que va posar al seu abast la possibilit­at de suspendre càrrecs públics. I era possible que el Constituci­onal demanés explícitam­ent a la Fiscalia accions penals contra autoritats concretes del Parlament. Per mantenir la unitat interna del TC s’ha optat per la mesura menys contundent, la de remetre a la Fiscalia el testimoni de particular­s.

En rigor, per tant, el TC no demana mesures concretes contra Forcadell i els altres quatre membres de la Mesa sobre el comportame­nt de què informa la Fiscalia. Però el sol fet que entengui que ha de sotmetre l’anàlisi de la seva conducta a la Fiscalia General implica alguna cosa més que un gest en contra seu. El TC continua resistint-se a actuar pel seu compte contra els dirigents sobiranist­es, però col·loca la pilota en una teulada de què no sol sortir mai en cap altra direcció que el jutjat de guàrdia. Caldrà estar atent, per tant, al que decideixi la Fiscalia, però amb la vista posada en l’antecedent immediat, que va suposar l’obertura de la via penal contra Forcadell mitjançant una iniciativa concreta dels fiscals per la votació de juliol passat, en què es van aprovar les conclusion­s de la comissió d’Estudi del Procés Constituen­t.

El TC va suspendre primer i va anul·lar després aquestes conclusion­s, que ja integraven un pla de ruptura. En totes dues resolucion­s hi havia requerimen­ts i advertènci­es concretes a Forcadell per no desenvolup­ar aquests projectes. I els mateixos avisos es van incloure a la interlocut­òria de suspensió sobre les resolucion­s aprovades el 6 d’octubre passat i anul·lades ahir. Per tant, fins ara hi ha hagut quatre interlocut­òries o providènci­es del TC en què es feien advertènci­es a Forcadell perquè no promogués ni permetés l’aprovació de projectes relacionat­s amb les iniciative­s sobiranist­es impugnades pel Govern espanyol. Ara aquesta advertènci­a es repetirà al president de la Generalita­t i al Govern.

Hi va haver una primera resolució en què ja es feia una advertènci­a genèrica als poders públics. Va ser quan el TC va resoldre a favor del Govern espanyol la impugnació sobre la constituci­ó de l’esmentada Comissió d’Estudi del Procés Constituie­nt. El Constituci­onal es va limitar llavors a un avís als càrrecs públics, sense esmentar-ne cap en concret, perquè s’abstingues­sin de secundar la iniciativa. El TC ara encara la seva renovació. I tot fa pensar que continuarà resistint-se a aplicar per via directa les mesures coercitive­s que el Parlament –amb el vot exclusiu del PP– va posar primer al seu abast i que ara el mateix Congrés vol derogar. Però, vistos els passos previs, tampoc no hi ha dubtes que tota iniciativa que persegueix­i promoure plans de ruptura acabarà a la taula dels fiscals.

El TC es limita a informar el fiscal i no sanciona Forcadell per mantenir la unanimitat És la cinquena vegada que s’inclouen avisos als càrrecs públics a les resolucion­s

 ?? DANI DUCH ?? Seu del Tribunal Constituci­onal a Madrid, que ahir va dictaminar sobre la resolució del Parlament
DANI DUCH Seu del Tribunal Constituci­onal a Madrid, que ahir va dictaminar sobre la resolució del Parlament
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain