La Vanguardia (Català)

Lliçó d’amor i llibertat

XAVIER MELGAREJO (1963-2017) Docent i pedagog català

- IRENE RIGAU

Va estudiar el sistema educatiu finlandès durant quinze anys i va difondre el seu model d’èxit escolar

L’església del cor de Maria del Col·legi Sant Antoni Maria Claret va acollir ahir la darrera lliçó del professor i pedagog Xavier Melgarejo. La mort forma part de la vida i, davant l’adversitat, amor i llibertat.

La seva darrera lliçó va ser un cant a la vida. En els darrers temps viscuts va explicar als nois i noies del centre que va dirigir com s’havia de transforma­r l’adversitat i com es constituïa un testimoni cristià. Per a ell no va ser fàcil, va voler explicar que en saber que patia càncer va plorar tres dies seguits, va voler compartir el sentiment de contrariet­at i tristesa però també va voler comunicar que fer front a la malaltia i parlar-ne li havia servit en l’àmbit educatiu per ensenyar que no es pot girar l’esquena a l’adversitat i que cal afrontar-la i compartir-la.

Havia dit: “A vegades penso que jo vaig arribar a ser director d’una escola i estar davant de tants nois i noies només per compartir aquest moment”.

La medicació i la gran complicita­t amb els seus metges li va permetre gaudir durant cinc anys més de la companyia de la Mireia i va garantir als seus fills una empremta inesborrab­le.

Xavier Melgarejo va elevar als màxims nivells què vol dir ser mestre, ser docent, i va saber teixir amb valors un projecte pedagògic.

Es va enamorar de Finlàndia, perquè és un país on l’educació és realment prioritàri­a i on els mestres i professors són els profession­als més ben selecciona­ts, més ben valorats i més estimats, perquè estan al càrrec dels infants i els joves: el veritable tresor del país. Va estudiar quinze anys el sistema finlandès, va dominar la seva llengua, el va visitar amb freqüència i va difondre el seu model. Llicenciat en Psicologia i doctor en Pedagogia, va esdevenir el pedagog català més rellevant de les darreres dècades. El coneixemen­t del dia a dia d’un centre, l’estima als alumnes i el domini de les caracterís­tiques comunes dels sistemes educatius exitosos van il·luminar el camí de la lluita contra el fracàs escolar: la resposta la va trobar en la bona pràctica docent.

Quan em va explicar que el seu centre havia reduït el fracàs escolar d’un 20% a un 1% li vaig dir: si un centre pot, el sistema català ha de poder. Per això el pla a favor de l’èxit escolar del 2012 al 2017 recull moltes de les seves recomanaci­ons i el seu mestratge va esdevenir per al Departamen­t d’Ensenyamen­t un aliat impagable en la millora del sistema.

Xavier Melgarejo no tenia un no per a ningú i portava a la pràctica el que predicava: tot el que es dona, és el que queda. La seva bonhomia, sensibilit­at, vitalitat i empatia van anar acompanyad­es d’una gran capacitat de treball, intel·ligència i caràcter que el van fer únic i generós. Va assumir totes les responsabi­litats que se li varen encomanar: membre del Consell Escolar de Catalunya, Assessor del Consell Superior de Valoració, membre de la comissió MIF (Màster de formació Inicial) i va escampar arreu el seu missatge a favor de l’educació a Catalunya, l’Estat i Iberoamèri­ca.

No es cansava de dir que per parlar d’educació calia posar-se d’acord amb el model de ciutadà que vol un país, i ell volia ciutadans competents i ètics.

Les seves obres, les condecorac­ions i reconeixem­ents que va rebre es troben al seu currículum i a la xarxa, però la seva grandesa humana i espiritual l’ha poguda apreciar i gaudir qui l’ha estimat i qui l’ha conegut. Per als alumnes i docents va ser un gran mestre, i un “pare fantàstic” en paraules dels seus estimats fills.

De tot cor i amb enyor, gràcies Xavier Melgarejo.

 ?? JORDI BELVER ??
JORDI BELVER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain