La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament diu que no va escollir Leila Khaled

El Consistori barceloní assegura que la moció aprovada sobre Israel se cenyeix a l’ONU i que no té intencions antisemite­s

- SANTIAGO TARÍN

L’Ajuntament de Barcelona s’ha desmarcat de la programaci­ó del festival Literal, en què participar­à Leila Khaled, i ha manifestat que els seus actes no tenen rerefons antisemita, atesa la reacció de les comunitats jueves per una moció aprovada pel Consistori sobre els territoris ocupats i la presència al festival de la membre del Front Popular d’Alliberame­nt de Palestina (FPLP) que va participar en el segrest de dos avions.

Fonts municipals van declarar ahir a La Vanguardia que la moció aprovada la setmana passada se cenyeix a les resolucion­s de l’ONU sobre el problema dels territoris ocupats a Gaza i que també s’han posicionat en altres afers internacio­nals de drets humans, per exemple relatius a Rússia. I van afegir que no hi ha intencions antisemite­s en la iniciativa i que l’alcaldessa Ada Colau s’ha reunit vuit vegades en dos anys amb les comunitats jueves.

Tot i això, aquesta moció ha causat un profund malestar tant en les esmentades comunitats com a l’ambaixada d’Israel. Les quatre comunitats i altres associacio­ns jueves de Barcelona estan plantejant una resposta conjunta al pronunciam­ent.

Però aquest no és l’únic punt de fricció. Un altre és la participac­ió de Leila Khaled en el festival Literal el mes que ve. Khaled va participar en el segrest de dos avions els anys 1969 i 1970. L’Ajuntament barceloní assenyala que aporta una subvenció de 10.000 euros al certamen per mitjà de l’Institut de Cultura (Icub), però que no entra en la composició del programa ni escull els convidats a les sessions.

Tot i això, aquesta qüestió és motiu d’una controvèrs­ia al si de l’Ajuntament que sortirà a col·lació en el ple de demà. El PP ha registrat la petició que es cancel·li el suport a aquestes iniciative­s o que es cancel·li la compareixe­nça de Khaled. I el PDECat també vol saber quins membres del govern municipal pensen assistir a la conferènci­a i quina és la posició del Consistori respecte a aquesta conferenci­ant, així com quin suport econòmic i material s’ha facilitat a aquest acte. El PP i Ciutadans van votar en contra de la moció que tant va irritar la comunitat jueva, mentre que el PDECat es va abstenir.

La tercera qüestió problemàti­ca és el Seminari sobre l’Ensenyamen­t de l’Holocaust, principalm­ent destinat a ensenyants en centres municipals, alguns dels quals rebien beques per a Yad Vashem, el Museu de l’Holocaust de Tel Aviv. Els organitzad­ors, associacio­ns jueves, havien assenyalat que el municipi els va fer saber que després de cinc edicions l’any que ve no donarien suport a una nova convocatòr­ia. Ahir l’Ajuntament va assegurar a La Vanguardia que continuarà fent costat al seminari.

El Seminari d’Ensenyamen­t de l’Holocaust no es cancel·larà, segons el Consistori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain