La Vanguardia (Català)

La nova universita­t

Jaume Casals, reelegit rector de la UPF

- CARINA FARRERAS Barcelona

Jaume Casals encara el seu segon mandat com a rector de la Pompeu Fabra disposat a consolidar les reformes internes i a enfortir la institució als rànquings internacio­nals.

Jaume Casals (Barcelona, 1958) encara el seu segon mandat com a rector de la Pompeu Fabra disposat a consolidar les reformes internes de reducció de departamen­ts i a enfortir el nom de la institució en els rànquings internacio­nals. En la seva visió de futur, veu un canvi en el model d’universita­t en la qual els alumnes crearan amb llibertat els seus propis itineraris, escollint matèries cada any i no carreres amb títols. I adverteix que si les universita­ts no reben més finançamen­t poden quedar excloses de la Champions università­ria. Als docents del seu campus els demana que atreguin joves Messis.

Què es planteja en la nova etapa?

Gairebé han finalitzat les reformes estructura­ls, amb la fusió de departamen­ts, i és l’hora de les idees. Demanaré als vicerector­s que s’ocupin de “projectes”, especialme­nt de docència, basats en la idea de donar més llibertat als estudiants per decidir la seva orientació.

En línia al grau obert que permet als alumnes matricular-se de diverses assignatur­es i decidir el títol el segon any?

És un exemple. Sembla una contradicc­ió, un grau a partir del qual pots fer tots els graus. Doncs a mi m’agradaria que tota la universita­t fos així. Estudis sense plans i estudiants, ben assessorat­s, traçant la seva pròpia orientació. Poder saltar d’un estudi a l’altre. El concepte del pla d’estudis és nefast.

Com ho farà? Els plans d’estudi que certifica els títols oficials depenen del ministeri.

L’administra­ció ha tractat sempre les universita­ts com si fóssim nens sense prendre’s seriosamen­t la idea de l’autonomia. No hauríem de demanar permís. Els representa­nts del poble haurien de verificar només que els recursos que donen s’utilitzen correctame­nt. Això no passa. Hi ha una teranyina legislativ­a que ens obliga. El teixit es converteix en la perfecció i no hi ha decisions per prendre sinó complir amb el teixit. Aquesta mentalitat és pèssima.

I veu possible aquesta flexibilit­at?

N’hi ha prou amb un ministre disposat a derogar les lleis actuals.

I Méndez de Vigo ho estaria?

Des del meu punt de vista podria. En realitat es tracta d’una llei molt simple que dona un marc general. I és el camí. Miri, al món hi ha 20.000 universita­ts i aviat quedarà clar que de serioses només n’hi haurà uns centenars. Nosaltres volem ser-hi.

Si fos pare, animaria el seu fill a cursar una carrera especialis­ta, de gran ocupabilit­at, o una de coneixemen­ts generals?

Jo miraria primer que anés a una universita­t bona, una universita­t que li ofereixi l’obertura al món a través del coneixemen­t, sense precisar la professió. La universita­t no és un tub en el qual t’hi fiques per acabar en un ofici i complir amb el que el mercat demanarà. El mercat serà allò que siguem nosaltres capaços de fer si som prou enginyosos. Pensem que la universita­t ha de preparar les persones per realitzar una feina preformada per l’empresa, però la formació ha de servir per preparar persones per ajudar a transforma­r les organitzac­ions.

Els rectors van firmar un manifesta l’octubre en què reclamaven 100 milions d’euros més de finançamen­t.

Troba que n’hi haurà prou?

És el mínim. La situació actual és insostenib­le. Sense inversió, sortirem aviat de la lliga del món. Podem anar prescindin­t de recursos i certament, continuarí­em com a institució, però no només ja no participar­íem en la Champions sinó que jugaríem a xapes a la cantonada d’un carrer.

Vostè dissenteix del repartimen­t actual.

La universita­t amb resultats és més cara i aquest hauria de ser el criteri per repartir els fons. En tot cas, no és lògic que es distribuei­xin per mida d’universita­t, almenys una part dels recursos disponible­s.

Les empreses haurien d’aportar recursos?

Estudiar en una universita­t pública no és un dret sense més ni més, és gairebé un privilegi. La persona que s’ha format i l’empresa que la rep amb aquella formació, per què pensen que no tenen cap deute amb la universita­t? Seria lògic que les empreses fessin una aportació. L’Estat tampoc no queda dispensat. La universita­t té un paper fonamental en el desenvolup­ament. En altres parts del món, hi ha centres que no contracten un professor si no fa una aportació econòmica en forma d’investigac­ió.

Què els demana als docents i investigad­ors de la UPF?

Els demano que atreguin talent. El millor cercador de talent és aquell que en té perquè n’atreu de nou. Malgrat les dificultat­s de plantilla, amb els recursos europeus podem contractar joves que portaran nous recursos.

Sembla que anem cap a un xoc de legitimita­ts polítiques. Vostè és el representa­nt dels rectors catalans, quina serà la posició col·lectiva?

Quan existia el pacte pel dret a decidir, presidit per Joan Rigol, totes les universita­ts públiques formàvem part d’aquest pacte. Avui, algunes consideren que no han tingut el debat necessari per formar part del que l’ha substituït, el pacte pel referèndum. La meva impressió és que totes estan a favor del referèndum.

EL FUTUR “La universita­t no és un tub en el qual t’hi fiques per acabar en un ofici”

RÀNQUINGS “Sense inversió no podrem estar a la Champions, només jugarem a xapes”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Jaume Casals fotografia­t al rectorat situat a la plaça de la Mercè de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Jaume Casals fotografia­t al rectorat situat a la plaça de la Mercè de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain