La Vanguardia (Català)

El miratge del referèndum

- Narciso Michavila NARCISO MICHAVILA, president de GAD3

Per cada català que aposta per la independèn­cia de Catalunya n’hi ha tres que busquen reformular el seu encaix, sense arribar a la ruptura amb el conjunt d’Espanya. Ara bé, quan es posa el ciutadà en la disjuntiva dicotòmica del sí o del no a la independèn­cia són lleugerame­nt més els que votarien afirmativa­ment.

On és la clau d’aquesta aparent esquizofrè­nia? Per què hi ha un 16% de catalans que votarien a favor d’una república catalana no sent la independèn­cia el seu model preferit? Doncs senzillame­nt perquè l’actual debat està plantejat sobre dues premisses tan simplifica­dores que impedeixen de captar la complexita­t del problema. En primer lloc, els promotors del debat només permeten dues opcions enfrontade­s: la ruptura radical o l’immobilism­e. No deixen lloc a les opcions majoritàri­es: reinterpre­tar la Constituci­ó o fins i tot reformar-la per donar encaix a les actuals necessitat­s de Catalunya en un marc de convivènci­a comuna.

La segona premissa enganyosa és la confusió entre el concepte independèn­cia i el del referèndum, que gaudeix al nostre país de gran prestigi com a via de participac­ió ciutadana. La confusió es trasllada a qualsevol pregunta en què hi hagi incorporad­a la paraula referèndum. D’aquí la tendència en les enquestes sobre referèndum­s a manifestar una predisposi­ció a votar que després no es reflecteix a les urnes. Ho hem vist a Colòmbia, a Itàlia, al Regne Unit, a Hamburg... Al referèndum de l’Estatut el 2006 el 86% dels entrevista­ts pel CEO manifestav­en la seva voluntat de votar: finalment ho van fer el 49%. Per això una resposta del 54% d’entrevista­ts per GAD3 predisposa­ts a votar no permet esperar una participac­ió superior a un terç de l’electorat. Sobretot quan el suport a una consulta unilateral només té el suport del 27% (el 37% del 71% favorable a la consulta) i quan els que creuen que el procés sobiranist­a acabarà amb la independèn­cia a curt termini es redueixen al 12%.

Però la simplifica­ció més gran és la de reduir tot el debat polític a un únic tema, que no és precisamen­t el prioritari per a la majoria dels catalans. “Amb la independèn­cia no n’hi ha prou per convèncer sempre el votant”, aquesta és l’anàlisi del sociòleg més reputat del Regne Unit, John Curtice, sobre la caiguda de l’Scottish National Party en les eleccions generals del juny. Idèntica anàlisi es va fer en les últimes eleccions generals del Canadà on el Bloc Quebequès va continuar perdent suports després de prometre la celebració d’un tercer referèndum. Els dos partits nacionalis­tes han optat ara per aparcar la seva promesa de noves consultes.

En definitiva, per comprendre el que està passant en l’electorat català cal analitzar en conjunt totes les preguntes del baròmetre sense confondre el miratge d’una única pregunta sobre el referèndum amb l’autèntica motivació de la societat catalana.

La simplifica­ció més gran és reduir el debat polític a un tema que no és el prioritari per a la majoria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain