La Vanguardia (Català)

Urkullu

Guillem López i Casasnovas Catedràtic d’Economia per la UPF

-

Ves per on, a la proposta del socialista Iceta de recaptar tots els impostos –i que els seus han fagocitat abans que ho fessin els contraris– s’hi suma una prèdica del president Urkullu des d’un altre extrem, el del concert econòmic, venent-lo com a fórmula per resoldre l’embolic del finançamen­t autonòmic espanyol. I alguns analistes en suport d’un i de l’altre ja ho comenten com si parlessin els dos del mateix.

No amago les virtuts del concert per a la sobirania fiscal: recaptar la major part dels impostos, tot i que no totes les comunitats estarien probableme­nt disposades a assumir-ho. Però si clarifique­m les coses, entendrem que no poden ser propostes igualment convergent­s, ja que a la qüestió de qui i com recapta (les diputacion­s forals, de fet), hi hem d’afegir la lletra petita dels ajustos i les contribuci­ons que determinen la quota, que és on està la mare dels ous. Tècnicamen­t, tant pel que fa a un IVA transfront­erer que recapta l’Estat i s’ha de retornar, com respecte al repartimen­t de xifres de negoci territoria­ls en l’impost de societats o al finançamen­t de despesa de les càrregues assumides per l’Estat en favor dels bascos via dèficit.

Si aquesta lletra petita s’apliqués a una economia com la catalana, quatre cops més gran que la basca, no hi hauria prou finançamen­t per a la resta, ja que en bona mesura el concert basc és possible perquè altres comunitats com la nostra assumeixen la càrrega a la qual ells no contribuei­xen.

Però la meva simpatia amb la responsabi­litat fiscal de les comunitats que així ho vulguin, tal com vaig exposar a l’extens vot particular emès com a representa­nt de Balears a la comissió d’experts per a la reforma del finançamen­t autonòmic, fa que per assegurar la viabilitat de la proposta i així fer convergir els dos sistemes, ara tan dispars, completi la idea del concert amb els següents principis: (i) contribuir per les càrregues comunes que l’Administra­ció central assumeixi per a tots des de l’estricte principi de la subsidiari­etat d’acord amb la població; (ii) contribuir a la solidarita­t entre els pobles a través d’un anivellame­nt horitzonta­l –els fons que es treuen d’unes comunitats i es donen a d’altres–, de manera pactada i coneguda, limitada a la diferència entre el pes de la recaptació fiscal en l’IRPF i el pes proporcion­al a la renda relativa de cada comunitat; (iii) que l’Estat assumeixi l’anivellame­nt vertical complement­ari a partir de respectar una ordinalita­t que fixi que cap comunitat estigui en percentatg­e per sota o per sobre de la mitjana en recursos per càpita per fer front als serveis fonamental­s de l’Estat de benestar sigui quina sigui la seva capacitat fiscal; i (iv) que de l’exercici addicional de responsabi­litat, esforç i millora de capacitat fiscal lluitant contra el frau, no existeixi, com diu Urkullu, cap desincenti­u.

Aquest model es contraposa al que aprovaren la majoria dels comissiona­ts experts en què de nou l’Estat ho recapta tot i convoca un òrgan on té la majoria, perquè totes les comunitats expressin la seva necessitat fiscal, en una baralla infinita sobre qui la té més gran. I en acabat, l’Estat, davant del desori, tallar a la regalada.

Si la lletra petita del concert basc s’apliqués a Catalunya, no hi hauria prou finançamen­t per a la resta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain