La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi de Banco Madrid atrapa 78.000 inversors

L’entitat suspèn pagaments i només estan assegurats els dipòsits fins a 100.000 ¤ L’andorrana BPA limita les extraccion­s a 2.500 euros setmanals

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Més de 78.000 clients van quedar ahir atrapats amb els estalvis a Banco Madrid. Els esdevenime­nts es van desencaden­ar a una velocitat vertiginos­a. A primera hora del matí, el Banc d’Espanya va declarar concurs de creditors a Banco Madrid. Tota la seva gestió quedarà en mans d’un jutge. Després, la CNMV va suspendre el reemborsam­ent dels fons i les sicav “de forma temporal”. Aquest mateix organisme, ja a la tarda, va intervenir la gestora i el broker Interdin a petició dels gestors de tots dos, després de l’allau de trucades de clients per treure el seu capital en les dues societats. I mentrestan­t, els clients acudien, sobretot, a les oficines de Madrid i Barcelona per preguntar què passarà amb els seus diners i com poden treure’ls.

A tancament de novembre del 2014, uns 15.000 clients hi tenien dipòsits bancaris (comptes corrents o a termini) per més de 695,6 milions. Aquests podran recuperar fins a 100.000 euros per titular a través del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) d’entitats de crèdit els propers dies. Segons el Banc d’Espanya, hi ha menys de 500 dipositant­s que superen l’import màxim que fixa la llei, i que són els que, ara per ara, no podran recuperar tot el capital que tenien en els seus comptes.

Més difícil ho tindran uns 63.000 titulars que posseeixen dipòsits de valors (accions, futurs, derivats...) i altres instrument­s financers, com poden ser fons o plans de pensions. La gestora analitzarà el gestor i dipositari dels fons. Els propietari­s de fons d’entitats externes tindran menys problemes a l’hora de recuperar els seus diners.

La CNMV podria seguir els passos del Banc d’Espanya. Ahir va intervenir, però en els pròximes dies es pot declarar el canvi d’administra­dors i el concurs. Si s’arriba a la situació concursal, per als dipositari­s en la gestora de valors s’activaria la garantia del Fons de Garantia d’Inversions (Fogain), que els permetrà igualment recuperar fins a un màxim de 100.000 euros per titular. Els plans de pensions en queden exclosos.

El banc gestionava actius per 6.000 milions. Es dóna la paradoxa que els fons i plans de pensions són fora del balanç de qualsevol banc, amb la qual cosa no queden coberts pel FGD. Segons les dades facilitade­s ahir per la patronal de fons, Inverco, la gestora comptava amb més d’un centenar de fons, el patrimoni dels quals suma més de 3.000 milions. D’una banda, s’inclouen fons d’altres bancs, com JP Morgan, o els de les exgestores de Liberbank o BMN. Entre els clients de la gestora hi ha l’exjugador

del Reial Madrid Roberto Carlos, la sicav del qual disposa d’un patrimoni de 2,8 milions a tancament del 2014, o l’inversor d’origen indi Ram Bhavnani, establert a Tenerife, amb 11,4 milions. La resta de patrimoni (uns 2.304,4 milions) gestionat per Banco Madrid és a través d’accions, futurs, derivats...

Les alarmes van saltar ahir a les 8.46 hores, quan el Banc d’Espanya va enviar el comunicat en què manifestav­a que Banco Madrid es trobava en concurs de creditors i suspenia l’operativa de l’entitat fins que el jutge es pronunciï. L’organisme que dirigeix Luis María Linde va optar per forçar la suspensió de pagaments de Banco Madrid –una opció no gens usual en les normes de comportame­nt del banc supervisor– perquè considera que els actius líquids de què disposa la filial espa- nyola del grup BPA són suficients per atendre els dipositant­s. Addicional­ment, el Banc d’Espanya considera que una decisió tan dràstica no comporta risc sistèmic per al conjunt dels bancs espanyols ja que la mida de Banco Madrid és modesta.

Posteriorm­ent, la CNMV va acordar “suspendre temporalme­nt els reemborsos dels fons d’inversió i sicav gestionats per la gestora d’inversió col·lectiva de Banco Madrid”. La seva nota continua: “La suspensió, conseqüènc­ia de la situació concursal de Banco Madrid, se circumscri­u als fons en què participav­a l’esmentat banc i es prolongarà el temps imprescind­ible per garantir els drets dels inversors en aquests productes i la seva igualtat de tracte”. El màxim òrgan rector de la CNMV va acordar intervenir la gestora i el bro- ker Interdin, ahir a la tarda.

El directiu Rafael Varela de Bargas, del departamen­t de direcció de negoci, va donar un cop a la taula, a Castellana, 93, on es troba l’oficina de tresoreria de Banco Madrid, és a dir, el seu broker, i va prohibir als empleats fer transaccio­ns. Es van tallar les línies i es va impedir fer contrapart­ides. Un dia normal, el banc fa al voltant d’un milió d’operacions i ahir, en menys de mitja hora, els gestors només van poder fer-ne unes deu. Encara pitjor, explica un expert, “aquestes quedaran en els llimbs perquè no es poden liquidar”. Divendres passat ja no es va poder operar en renda fixa i ahir es van suspendre les operacions de renda variable que es feien amb Iberclear, i les de derivats que es liquidaven amb Altura. D’altra banda, el secretari d’Estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa, no va aclarir ahir per què, tot i que el Sepblac va acabar al febrer el seu informe sobre Banco Madrid, no es va actuar fins que es va produir la intervenci­ó dels Estats Units, informa Alicia Rodríguez de Paz.

El Fons de Garantia de Dipòsits cobreix fins a 100.000 euros per titular dels comptes corrents i a termini

 ??  ?? La seu central de l’entitat
La seu central de l’entitat
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain