La Vanguardia (Català-1ª edició)

Facebook veta nus i violència a les seves pàgines

La xarxa social amplia el concepte d’“organitzac­ions perilloses” a les quals censura continguts

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Es podran publicar nus artístics o mares alletant nadons, però no “pits femenins si inclouen el mugró”. Facebook ha anunciat noves nor- mes per fer servir les seves pàgines, que preveuen l’eliminació de continguts de suport a activitats terroriste­s.

Els nus ja estaven prohibits a Facebook, però la xarxa social vol que els usuaris entenguin millor com se censuren alguns continguts i ha ampliat aquesta informació sobre el que considera censurable. Com qualsevol altre mitjà, la xarxa té la seva pròpia línia editorial i, per “evitar confusions”, acaba de concretar millor aspectes com els nus, a més d’ampliar conceptes com el d’“organitzac­ions perilloses”.

Segons Facebook, que assegura que 1.400 milions de persones accedeixen a la xarxa social almenys una vegada al mes, la nova formulació dels continguts que són vetats persegueix acabar amb les confusions dels usuaris sobre els motius que porten a suprimir algunes de les coses que es publiquen a les pàgines.

Durant els últims mesos han estat polèmiques les retirades de continguts com fotografie­s de dones alletant nadons, o fotografie­s de pits mastectomi­tzats o, simplement nus de tipus artístic.

La cap de contingut global de Facebook, Monika Bicket, va indicar ahir que la xarxa social manté la mateixa política de con- tinguts, encara que ara s’especifica d’una forma més clara què és el que no té cabuda a les pàgines dels usuaris.

Les directives es divideixen ara en: seguretat, comportame­nt respectuós, informació personal i propietat intel·lectual.

Al capítol de seguretat s’ha creat una secció dedicada a les organitzac­ions perilloses. Facebook declara el veto als grups im-

La xarxa social admet que, fruit d’“algunes audiències”, pot ser “més obtusa” del que li agradaria

plicats en “activitat terrorista o activitat criminal organitzad­a”. “També eliminem contingut que expressi suport a grups implicats en comportame­nt violent o criminal”, així com a “suport o lloances a líders d’aquestes mateixes organitzac­ions o la disculpa de les seves activitats violentes”.

La seguretat també s’aplica als continguts sobre amenaces directes, comportame­nts autole- sius o d’inducció al suïcidi, bullying i assetjamen­t, atacs a figures públiques, activitat criminal, violència sexual i explotació, i béns regulats.

Facebook intentarà evitar la censura d’imatges de “dones activament compromese­s en donar el pit o mostrant pits amb cicatrius de postmastec­tomia”, com ja ha passat.

La xarxa social diu que permetrà l’expressió artística de nus, però adverteix que restringei­x la nuesa “perquè algunes audiències dins de la nostra comunitat global pot ser sensitiva a aquest tipus de contingut”. “Com a resultat –reconeix-, les nostres polítiques poden ser en ocasions més obtuses dels que ens agradaria i poden restringir els continguts compartits per a propòsits legítims”.

En aquesta línia, a Facebook s’eliminaran per sistema les imatges que mostrin “genitals o centrades en natges completame­nt exposades”. “També restringir­em algunes imatges de pits femenins si inclouen el mugró”, assenyalen les normes.

Altres continguts prohibits són els de discurs de l’odi per qualsevol motiu i el contingut gràfic de violència.

 ??  ??
 ?? JEFF CHIU / AP ?? Una pintada creativa al campus de Facebook a Menlo Park (Califòrnia)
JEFF CHIU / AP Una pintada creativa al campus de Facebook a Menlo Park (Califòrnia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain