La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tancament de files

La federació se centra en les municipals i posposa el debat sobre el 27-S

- JOSEP GISBERT Barcelona

CiU gira full ràpidament després de la seva última crisi interna per afrontar amb garanties les municipals.

Com si hagués estat una tempesta en un got d’aigua, CiU ha tingut especial interès a girar full després de l’última crisi interna –la de finals de la setmana passada arran de les crítiques d’alguns alcaldes de CDC al paper de Josep Antoni Duran Lleida– en un tres i no res. La raó és simple: es tracta d’aparcar les diferèncie­s entre els dos socis per poder encarar amb garanties unes eleccions municipals que són pràcticame­nt a tocar.

Seran els últims comicis a què CDC i UDC es presenten de manera conjunta? De moment, ningú no vol comprometr­e’s a res ni descartar res, però, amb independèn­cia d’això, el que no desitgen ni els uns ni els altres és que res els distregui de la cita electoral del 24 de maig, en què es juguen l’hegemonia en l’àmbit municipal a Catalunya, però també les possibilit­ats de futur amb vista a la convocatòr­ia del 27 de setembre. És per això que el comitè executiu de CiU, reunit ahir, es va limitar a assumir el comunicat fet públic divendres passat pels màxims dirigents dels dos partits després de trobar-se amb Artur Mas, sense anar més enllà en les valoracion­s, i va decidir posar rumb a les eleccions municipals. De fet, l’única intervenci­ó relativa a l’últim episodi de crisi va ser la que va fer en el seu plantejame­nt inicial, a tall de resum, el secretari general de la federació, Ramon Espadaler, de la qual va quedar clar el respecte absolut pels diferents ritmes amb què una formació i l’altra afronten la concreció del full de ruta del procés sobiranist­a.

En aquest sentit, la direcció de CiU va nomenar el mateix Ramon Espadaler, per UDC, i Lluís Corominas, per CDC, directors de la campanya electoral municipal, i aquesta mateixa setmana es constituir­à el comitè de campanya i es fixaran les directrius generals abans del tancament del programa i de les candidatur­es. La intenció és que tota la maquinària estigui a ple rendiment el 18 d’abril, data que es farà una reunió conjunta dels consells nacionals dels dos partits per donar l’empenta definitiva a la contesa del 24 de maig. I fins que no hagi transcorre­gut no es parlarà de res més, perquè UDC no aclarirà el seu full de ruta fins després de la consulta interna del 14 de juny i perquè, a més a més, tots són conscients que, en el fons, el resultat de la cita municipal i la correlació de forces que s’estableixi entre CiU i ERC pot condiciona­r el panorama futur.

A la reunió del comitè executiu de CiU no hi va assistir Josep Antoni Duran Lleida, blanc de les crítiques que van desencaden­ar l’última crisi. Per aquesta circumstàn­cia, l’absència no va passar inadvertid­a i va causar sorpresa, una absència que Ramon Espadaler va justificar per motius d’“ordre personal” i que va obligar el mateix líder d’UDC a aclarir via Twitter que Artur Mas i Ramon Espadaler “sabien des de fa temps que no podia ser-hi per raons més que justificad­es”.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Artur Mas surt de la seu d’UDC després de la reunió de la direcció de CiU
TONI ALBIR / EFE Artur Mas surt de la seu d’UDC després de la reunió de la direcció de CiU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain