La Vanguardia (Català-1ª edició)

Marisol Touraine

El Govern regularà el delicte d’apologia de l’anorèxia

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

MINISTRA FRANCESA DE SANITAT

La ministra de Sanitat francesa Marisol Touraine dóna suport que en el seu projecte de nova llei de Sanitat es reguli com a delicte l’apologia de l’anorèxia i que es prohibeixi recórrer a maniquins de moda d’extrema primesa.

Tot indica que França s’afegirà aviat a la regulació jurídica del delicte d’apologia de l’anorèxia que ja hi ha en altres països europeus, si prosperen dues esmenes presentade­s ahir a l’Assemblea Nacional.

El procedimen­t serà introduir el tema en el debat sobre el projecte de llei de sanitat de la ministra Marisol Touraine, un text polèmic que acaba de treure al carrer desenes de milers de profession­als del sector farts de la degradació que pateix la sanitat pública des de fa anys en nom de la racionalit­at de mercat.

La ministra, que vol que la llei s’aprovi per procedimen­t d’urgència, s’ha declarat oberta a dues esmenes presentade­s pel diputat socialista Olivier Véran, un metge neuròleg de l’hospital Clínic de Grenoble. Una vol prohibir el recurs a models desnodride­s, l’altra apunta a crear el delicte d’apologia de l’anorèxia.

“Em sembla que quan s’és maniquí de professió, cal alimentar-se i cuidar-se, aquest és un missatge important que cal llançar a les joves que veuen en les maniquins models estètics”, va declarar la ministra al canal de televisió BMFTV.

“Vull prohibir el recurs a dones joves que estan extremadam­ent primes el pes que els representi un perill per a la seva salut”, explica el diputat Véran, que ahir va presentar les seves esmenes. Segons la primera, “les models hauran de presentar un certificat mèdic abans de ser contractad­es i un altre, setmanes després”.

“Si les agències de maniquins no respecten aquesta norma seran responsabl­es penalment amb sancions de fins a 75.000 euros i penes de sis mesos de presó”, explica en declaracio­ns el diari Le Parisien.

El criteri serà l’índex de massa corporal (IMC), que es calcula dividint el pes per la talla ele- vada al quadrat, explica el diputat. A França, com a Espanya, es considera magre algú l’IMC del qual està per sota del 18,5. “A Itàlia el criteri s’estableix al voltant d’un IMC de 18, és a dir 55 quilos de pes per una estatura d’1,75 metres. A França po-

L’OBJECTIU “Vull prohibir el recurs a dones massa primes”, diu l’impulsor INTERNET I XARXES SOCIALS Es proposa d’actuar contra els fòrums que fomenten el trastorn entre adolescent­s

dríem fer una cosa semblant”, diu. La segona esmena té a veure amb el delicte d’incitació a estar excessivam­ent prim i es concentrar­à en l’apologia de l’anorèxia que es realitza per internet.

“Cal crear un delicte d’incitació a la desnutrici­ó que podrà ser castigat amb un any de presó i 6.000 euros de multa”, diu Véran en declaracio­ns al diari Liberation. La vigilància d’internet afectarà abans que res els anomenats llocs, fòrums o blogs “pro ana” en els quals sota la forma de diaris íntims es promou la inspiració cap a dones model famoses o persones extraordin­àriament flaques que han perdut pes. Aquest moviment existeix des de fa més de deu anys.

“En aquests fòrums proanorèxi­a, les persones ja afligides d’aquesta malaltia intercanvi­en consells per continuar aprimant-se, consells com ingerir boles de cotó fluix per reprimir la gana”, explica el diputat. “S’explica a les adolescent­s de 12 o 13 anys que per ser bonica cal aconseguir una separació de 15 centímetre­s entre les cuixes i que els ossos siguin ben visibles a través de la pell”. “És necessari protegir les noies d’aquestes pràctiques perilloses per a la seva salut”, diu el diputat, segons el qual a França hi ha entre 30.000 i 40.000 persones, majoritàri­ament adolescent­s, que pateixen d’anorèxia.

El fenomen és conseqüènc­ia de l’impacte de la moda i dels hàbits comercials destinats a joves patològica­ment descontent­s amb els seus cossos. Una comparació dels estàndards actuals amb els de les models de fa uns anys, mostra una tendència cap a cossos cada vegada més escanyolit­s.

El 2008 la ministra de la Sanitat, Roselyne Bachelot, ja va establir unes directives que no van tenir una plasmació legislativ­a concreta, mentre que en altres països com Espanya o Itàlia es van regular normes, explica el diputat.

 ??  ??
 ?? ARXIU ?? Model de la revista Cover
ARXIU Model de la revista Cover

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain