La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xavi de la Iglesia

El grup revelació de l’escena pop publica avui el seu nou àlbum

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

CANTANT DE BLAUMUT

Els temes sentimenta­ls i emotius del seu primer àlbum, El turista, van ser tota una revelació. Ara el grup Blaumut, convertit en quintet i que té com a cantant a Xavi de la Iglesia, posa en venda El primer arbre del bosc.

Vam començar el projecte d’una manera bastant casual, amb Xavi de la Iglesia component les lletres i les músiques; érem uns amics, vam gravar una maqueta, la vam moure per les discogràfi­ques i la discogràfi­ca Picap s’hi va interessar”. És un dels membres fundadors del grup Blaumut, el violoncel·lista Vassili Lambrinov, qui recorda els primers passos d’un grup que en un temps rècord s’ha convertit en tot un fenomen del pop i de la cançó d’autor catalana.

Van publicar un primer àlbum, El turista, fa tres anys atapeït de cançons sentimenta­ls i emotives, que a més estaven fistonades amb aromes i estructure­s clàssiques. Després d’aquella eclosió, avui es posa a la venda El primer arbre del bosc (autoeditat i distribuït per Satélite K), amb el qual segueixen algunes coordenade­s de l’anterior i depuren aquesta sonoritat ja força insòlita. El quartet barceloní ara s’ha transforma­t oficialmen­t en quintet amb la confirmaci­ó del baixista argentí Manuel Krapovicka­s com a membre de ple dret. Tot ha estat tan ràpid i espontani –“no vam arribar a coincidir cap dia d’enregistra­ment tots junts”, recorda De la Iglesia–, que “hem fet una mica el que hem pogut, i ara continuem igual. Hem après d’errors que hem anat veient. Aquests últims mesos hem estat immersos en l’enregistra­ment, del qual s’ha encarregat el bateria de la banda, Manel Pedrós; el supervisor dels arranjamen­ts de corda ha estat Oriol Aymat, vio- loncel·lista del combo, i la tasca fonamental, la de composició, ha tornat a recaure en Xavi de la Iglesia, que a més exerceix de vocalista i guitarrist­a. Les cançons que ha compost per a aquests dos discos mai no les hem modificat essencialm­ent”, resumeix Lambrinov.

El primer d’ells “era una mica com un experiment i contenia unes cançons que el Xavi tenia bastant al cap, i nosaltres ens vam dedicar bàsicament a plasmar-les i gravar-les; va ser senzill, ingenu, innocent. Hi vam donar el millor de nosaltres i dels nostres gustos, que cadascun de nosaltres els té diferents”, prosseguei­x el violinista. Després d’El turista, el grup va gravar un disc amb orquestra en directe i ara es despenja amb aquest El primer arbre... que presentara­n oficialmen­t el dia de 26 d’aquest mes a L’Auditori barceloní, i l’11 d’abril al festival Strenes de Girona. L’estiu se’ls presenta de forma molt optimista, i se’ls podrà sentir en innombrabl­es escenaris, com el Festival de Cap Roig.

“En aquest segon disc està tot molt més treballat”, assegura l’esmentat Xavi de la Iglesia. “L’autoedició ha estat la decisió lògica, perquè és el primer arbre que plantem en un bosc d’idees i música enterament nostres. A nivell conceptual l’àlbum lliga molt amb el primer tema del mateix, que es titula igual, que parla de la individual­itat de les coses dins d’un conjunt, que això és al final l’origen de tot i és el que fa que el conjunt es mogui”.

Què és el que explica l’èxit de Blaumut? “Com a formació d’instrument­s, hi ha un violí i un violoncel en comptes de guitarres o teclats, però això no vol dir que sigui un grup ideat partint dels instrument­s”. Després hi ha la qualitat dels músics, la majoria bregats des de fa anys, i, sobretot, les cançons de De la Iglesia –que compon des dels nou anys– que tenen alguna cosa: “La gent m’ha arribat a dir que les cançons els serveixen fins i tot com a antidepres­sius o per calmar nadons que ploren molt”, comenta l’autor, una mica al·lucinat.

 ??  ??
 ??  ?? Una imatge promociona­l recent del grup, convertit ara oficialmen­t en quintet
Una imatge promociona­l recent del grup, convertit ara oficialmen­t en quintet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain