La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE es prepara per abocar-se a Líbia si es forma govern

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Per primera vegada en molt de temps, la Unió Europea té una mínima esperança d’estabilitz­ació per a Líbia, un país trencat i partit en dos fronts (representa­ts per dos parlaments, un a Trípoli i un altre a Tobruk, a l’extrem nord-est del país) que es disputen l’autoritat legítima i el petroli. El diàleg entre les parts ha entrat en “una fase decisiva”, en paraules del representa­nt especial de les Nacions Unides, Bernardino León, i els ministres d’Exteriors europeus han posat en marxa els preparatiu­s per abocar-se al país i donar suport al possible govern d’unitat nacional que podria sorgir dels contactes que aquest dijous tindran lloc a Rabat.

L’abast d’aquest suport europeu a Líbia és objecte de debat i de divisions dins de la UE, però s’ha demanat al servei Europeu d’Acció Exterior que presenti possibles opcions.

La condició per fer qualsevol pas és que s’arribi a formar aquest executiu a Líbia, s’aclareixi el comandamen­t de l’exèrcit i hi hagi cobertura legal per entrar al país (petició expressa del govern i resolució de l’ONU). Països com Espanya, França i Itàlia defensen una intervenci­ó ràpida que, com a primer pas, podria incloure efectius militars europeus en suport de les forces de seguretat líbies per garantir l’estabilita­t del país.

“No podem permetre’ns un Afganistan amb petroli al pati del darrere d’Europa”, afirmen fonts diplomàtiq­ues. Els països del Nord es van mostrar més previnguts en aquest sentit, i van fer èmfasi més aviat en els riscos que comportari­a intervenir en un país tan inestable.

“La Unió Europea hauria d’incentivar que totes les parts que s’asseguin a la mesa de negociacio­ns i castigar les que s’hi neguin”, va afirmar el ministre espanyol, José Manuel García Margallo, partidari de la posició europea de sancionar els qui posin en perill la transició política. L’augment de l’activitat terrorista i del nombre d’immigrants que intenten arribar a Europa via Líbia, situacions alimentade­s en part pel buit de poder, ha encès totes les alarmes a la Unió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain