La Vanguardia (Català-1ª edició)

Va ensenyar el dit a Alemanya?

La televisió germànica emet un vídeo de Varufakis fent el gest

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Les tenses relacions entre Alemanya i Grècia a propòsit del deute hel·lè estan proporcion­ant abundant material per a l’exegesi. Després del conat de crisi diplomàtic­a la setmana passada per un comentari presumptam­ent insultant del ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, sobre el seu homòleg grec, Ianis Varufakis, és ara el líder hel·lè qui podria haver insultat algú, en aquest cas a Alemanya en el seu conjunt.

La cadena pública germànica ARD va emetre diumenge a la nit un vídeo del maig del 2013 en una conferènci­a a Zagreb (Croàcia) en què Varufakis –llavors professor visitant a la Universita­t de Texas– sembla que aixecava el dit del mig de la mà esquerra. Mentre gesticula, Varufakis està apel·lant en el seu discurs a seguir l’exemple de l’Argentina quan va decidir deixar de pagar als seus creditors: “La meva proposta era que Grècia, simplement, havia d’anunciar insolvènci­a dins de l’euro el gener del 2010 i ensenyar el dit a Alemanya i dir-li: ‘Bé, ara pot resoldre aquest problema vostè sola’”.

El vídeo li va ser mostrat en directe a Ianis Varufakis en el programa estrella del conegut presentado­r Günther Jauch, en què el ministre grec participav­a en connexió des d’Atenes. El programa va amanir el vídeo amb altres imatges de Varufakis en clau estilístic­a –tot decidit amb la seva moto–, i també les publicades per la revista francesa Paris Match a l’àtic amb vista a l’Acròpoli en què viu amb la seva esposa, Danae Stratu.

Preguntat pel vídeo de Zagreb, Varufakis va respondre: “Aquest vídeo s’ha manipulat. Jo no faig mai aquest gest”. Jauch va dir llavors que el posarien en mans d’experts perquè l’examinessi­n. I ahir dilluns en un comunicat l’equip del programa de Jauch va assegurar que, després de l’avaluació de diversos especialis­tes, “de moment no s’aprecia cap mena de manipulaci­ó o de trucatge en el vídeo emès”. Varufakis havia insistit dilluns a Der Spiegel que el vídeo estava manipulat.

A les xarxes socials, el cas es va convertir de seguida en el #fingergate i va excitar la creativita­t general. El tabloide alemany Bild, martell diari de Varufakis, va localitzar ahir el moderador de l’acte –que també surt al vídeo–, el qual va declarar que no creu que hi hagi cap trucatge. Tot indica que en aquests pagaments no hi haurà pietat per al ministre hel·lè.

 ?? YOUTUBE ?? Varufakis, el maig del 2013
YOUTUBE Varufakis, el maig del 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain