La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició conservado­ra capitalitz­a la protesta del Brasil

Rousseff ofereix diàleg “humil” i diu que la corrupció “no perdona ningú”

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Un milió de persones representa aproximada­ment el 0,5% de la població del Brasil. Dos milions són l’1%. Entre aquestes dues magnituds se situa, segons les fonts, el nombre de manifestan­ts que diumenge van protestar contra el Govern de la progressis­ta Dilma Rousseff. No és gaire en termes absoluts, tenint en compte els 200 milions d’habitants i que es tracta de la suma de les protestes a 147 ciutats. No obstant això, la presidenta es pren molt seriosamen­t aquest nou toc d’atenció de la ciutadania.

“Estem disposats a dialogar amb tothom, en una actitud d’humilitat, disposats a escoltar el

Cau un altre exdirectiu de Petrobras amb 20 milions d’euros en paradisos fiscals i 131 obres d’art

que diguin”, va dir ahir Rousseff. La mandatària va afegir que en una democràcia “es respecten les urnes i la veu dels carrers” i va destacar el caràcter “democràtic” del Brasil, referència velada als grupuscles que en les marxes de Rio de Janeiro i São Paulo van demanar la intervenci­ó de les forces armades.

La protesta de diumenge té l’origen immediat en la difusió –el 6 de març– per part de la Fiscalia General de l’Estat dels noms de 49 polítics investigat­s per un presumpte cobrament de suborns en l’escàndol de corrupció de Petrobras. A la llista hi ha 12 senadors i 22 diputats, la majoria membres de l’oficialism­e, incloent-hi els presidents del Congrés i el Senat.

“La corrupció és una vella senyora i no perdona ningú”, va dir ahir Rousseff, responent al president del Congrés, Eduardo Cunha, que va indicar que “la corrupció és en l’Executiu”.

La Fiscalia no implica directamen­t Rousseff en la trama, però l’oposició insisteix que coneixia els suborns i prepara el clima per a l’impeachmen­t o procés polític de destitució, un dels lemes de diumenge.

Mentrestan­t, la policia no para de detenir –hi ha desenes d’exdirectiu­s de Petrobras i empresaris empresonat­s– i ahir mateix va arrestar Renato Duque, exgerent de la petroliera estatal que va amagar 20 milions d’euros en paradisos fiscals i que tenia a casa seva 131 obres d’art.

Les manifestac­ions van ser convocades per partits minoritari­s i abstractes moviments ciutadans que no amaguen la simpatia per l’oposició. Encara que formalment es va mantenir al marge de la convocatòr­ia, la principal formació antigovern­amental, el PSDB, va donar suport a la protesta i els seus simpatitza­nts van sortir al carrer, on no es van exhibir símbols partidiste­s.

A diferència del 2013, quan les protestes per l’alça del transport urbà van tenir més similitud amb el 15-M espanyol i un caire esquerrà, ara l’oposició conservado­ra capitalitz­a les mobilitzac­ions.

Per al Partit dels Treballado­rs (PT), que lidera el govern, les protestes formen part d’una tercera volta electoral perquè la dreta no accepta la derrota en la segona volta de l’octubre passat, on Rousseff es va imposar a Aé- cio Neves (PSDB) per tot just 3,5 milions de vots. De fet, la setmana següent als comicis ja es van celebrar petites manifestac­ions contràries a la continuïta­t de Rousseff.

“Una persona que fa cinc mesos va rebre gairebé 55 milions de vots no pot ser fràgil”, va declarar el ministre de Justícia, José Eduardo Cardozo. Tot i això, les enquestes indiquen que Rousseff perd suport no només pel cas Petrobras –principal obstacle per a la seva reelecció–, sinó per l’estancamen­t econòmic i la inflació. Cardozo va avançar que el Govern prepara “un conjunt de mesures de combat a la corrupció i a la impunitat”.

Eliminar la corrupció va ser el denominado­r comú de les protestes de diumenge i del 2013, encara que ara només s’hagi manifestat la classe mitjana més acomodada, segons els sondejos fets a Porto Alegre pels instituts Índex i Amostra, que indiquen que la majoria d’assistents eren titulats universita­ris d’entre 25 i 44 anys amb ingressos superiors a deu salaris mínims, que és de 274 euros.

 ?? NACHO DOCE / REUTERS ?? Crits contra la presidenta Dilma Rousseff a l’avinguda Paulista de São Paulo, diumenge
NACHO DOCE / REUTERS Crits contra la presidenta Dilma Rousseff a l’avinguda Paulista de São Paulo, diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain