La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maduro rep poders extraordin­aris sota una nova “llei antiimperi­alista”

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha rebut superpoder­s que el faculten per legislar per decret en matèria de seguretat nacional i defensa fins al desembre del 2015. Així ho va aprovar l’Assemblea Nacional diumenge en sessió extraordin­ària, amb els vots a favor i a mà alçada de la majoria chavista i el pronunciam­ent en contra de la minoria opositora.

Es tracta de l’anomenada llei Habilitant Antiimperi­alista, la ratificaci­ó de la qual va sol·licitar Maduro com a resposta a l’ordre executiva emesa dilluns passat pel president dels Estats Units, Barack Obama. El decret anunci- at per Washington qualifica la situació de les llibertats individual­s i la corrupció a Veneçuela com una amenaça “extraordin­ària i inusual” per a la seguretat nacional i la política exterior dels Estats Units. Igualment, disposa la confiscaci­ó de béns al seu territori de set alts funcionari­s del Govern veneçolà, a qui acusa de violar drets humans d’opositors durant les protestes antigovern­amentals ocorregude­s entre el febrer i el maig del 2014 i que van acabar amb 43 morts.

En un discurs difós a la cadena obligatòri­a de televisió després de l’aprovació de la llei, Maduro va dir que Washington podrà “tenir el poder dels mitjans, el poder del dòlar, i el poder d’una força militar assassina, però nosal- tres som una potència moral”. Poc abans, el ministre de Defensa, el general Vladimir Padrino López, havia advertit: “No podem descartar la intervenci­ó militar” dels Estats Units a Veneçuela, raó per la qual “hem començat a elevar els nivells d’alerta de la força armada nacional”. La sessió extraordin­ària al Legislatiu va estar precedida dissabte per l’inici de maniobres militars, en què participen uns 100.000 efectius, entre tropa i milicians, a banda d’observador­s russos.

La nova llei habilitant permetrà a Maduro legislar per a “la protecció contra la ingerència d’altres estats en afers interns de la República, accions bel·licistes o qualsevol activitat externa o interna que pretengui violentar la pau”. Les facultats extraordin­àries atorgades a Maduro seran vigents fins al 31 de desembre del 2015 i podrien limitar la capacitat legislativ­a de l’Assemblea Nacional que sorgeixi de les pròximes eleccions parlamentà­ries, si se celebren finalment abans d’aquesta data.

Organitzac­ions locals especialit­zades en qüestions de seguretat i analistes polítics van qualificar la nova legislació com a “summament perillosa” perquè podria ser utilitzada per retallar les llibertats individual­s amb l’argument del risc de l’enemic exterior.

 ?? JORGE SILVA / REUTERS ?? Maduro fa onejar una bandera davant el palau de Miraflores
JORGE SILVA / REUTERS Maduro fa onejar una bandera davant el palau de Miraflores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain