La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Va ser com si passés un gegant amb un matxet”

El cicló ‘Pam’ deixa un rastre de devastació a Vanuatu

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

Va ser com si passés un gran gegant amb un matxet i tallés de dalt a baix tots els arbres i tot el que trobava pel camí, l’illa sencera”. D’aquesta manera Kylie Steel explicava ahir al diari New Zealand Herald de Wellington el pas del cicló Pam per Port Vila, la capital de les illes Vanuatu, que han quedat devastades després de ser fuetejades per la pitjor tempesta tropical que ha travessat aquesta zona del Pacífic en els últims anys.

El malson per a una bona part dels 250.000 habitants de les 80 illes que formen part d’aquest arxipèlag situat al nord-est d’Austràlia va arribar divendres passat a la nit i es va prolongar fins ben entrat dissabte al matí. Durant aquestes llargues hores “semblava com si hagués arribat la fi del món”, va explicar a la premsa Alice Clements, de l’Unicef. “Els vents eren increïblem­ent forts; arrencaven les teulades i destruïen les cases”, va afegir.

Aquest poder devastador ha fet malbé el 90% de les infraestru­ctures de Port Vila i ha provocat almenys 8 morts i una trentena de ferits, segons un primer balanç provisiona­l dels danys, efectuat ahir.

Les autoritats locals i les agències humanitàri­es temen, tot i això, que el balanç de víctimes augmenti a mesura que els equips de rescat puguin anar accedint a les illes més afectades. Les del sud, com Erromango, Efate i Tanna, són les que van patir el pitjor poder destructiu del cicló Pam. Hi viuen unes 30.000 persones, de les quals es desconeix quina ha estat la seva sort perquè als grups d’ajuda els és impossible de traslladar-se a aquestes illes, ni de poder establir-hi cap comunicaci­ó.

Pel director de l’organitzac­ió Save the Children a Vanuatu, Tom Skirrow, es trigaran uns dies a avaluar els danys causats pel Pam, ja que els reptes logístics a què s’enfronten “superen en un cent per cent” els que va provocar el tifó Haiyan a les Filipines el 2013, que va fer 7.350 morts. Però, segons la seva opinió, “almenys 150.000 persones s’han vist afectades de manera significat­iva; és a dir, estan sense casa, i hi podria haver uns 75.000 nens”, segons va declarar Skirrow a l’agència de notícies AP.

Per la seva part, Baldwin Lonsdale, el president d’aquest país, un dels més pobres del planeta, va fer una crida a la solidarita­t de la comunitat internacio­nal. “Necessitem ajuda humanitàri­a immediatam­ent i, a més llarg termini, suport financer i d’assistènci­a per reconstrui­r les infraestru­ctures. Hem de referho tot”, va dir des de la ciutat japonesa de Sendai, on participav­a en una conferènci­a sobre prevenció de catàstrofe­s naturals, organitzad­a per l’ONU, abans de tornar al seu país.

Ahir mateix, Austràlia, Fran- ça i Nova Zelanda van començar a enviar avions amb personal humanitari i ajuda d’urgència a la capital, Port Vila, en espera de poder traslladar-se tan aviat com puguin a altres illes.

D’altra banda, l’orde religiós Fundació Corazonist­as va indicar que no havia pogut contactar amb el missioner espanyol Antonio López Garcia-Nieto, que era a la localitat de Lowanatom, a l’illa de Tanna, on viu en comunitat amb altres missioners, segons Efe.

La Fundació Corazonist­as alerta que no té notícies del missioner espanyol Antonio López

 ?? DAVE HUNT / AP ?? Un nen juga a la pilota al costat de la runa de casa seva, a Port Vila
DAVE HUNT / AP Un nen juga a la pilota al costat de la runa de casa seva, a Port Vila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain