La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy burxa en el front sobiranist­a augurant la dissolució del procés

El president preveu “més tranquil·litat” d’aquí un any i CiU replica que “s’equivoca molt”

- CARMEN DEL RIEGO JOSEP GISBERT Madrid / Barcelona

Va fer el que havia de fer i el resultat ja es veu: el procés sobiranist­a català s’ha desinflat i ho farà encara més. És l’opinió del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que ahir va considerar en una entrevista a Onda Cero que gràcies a l’actuació de l’Executiu que presideix, frenant als tribunals els passos que s’anaven fent des de la Generalita­t, la situació a Catalunya avui és millor que fa un any.

“De moment les coses són més tranquil·les que fa un any i estic convençut que d’aquí a un any estaran més tranquil·les que avui”, va dir Rajoy. Una afirmació que basa en les dades de les últimes enquestes, tant d’organismes catalans com estatals –el CEO i el CIS–, que apunten que des del 9-N, amb el “simulacre de referèndum”, va dir, l’independen­tisme perd suport.

Aquestes dades demoscòpiq­ues li permeten reivindica­r la seva actuació, basada en “la fermesa, la prudència i la proporcion­alitat”. Segons el parer del president del Govern espanyol, en aquest procés va ser “molt important ser ferm”, malgrat que molts li demanaven que flexibilit­zés la seva posició i que intentés arribar a acords. Però Rajoy creu que va fer el que era correcte perquè no podia negociar la unitat d’Espanya, la sobirania nacional, els drets dels espanyols, i la seva igualtat. I també va reivindica­r la seva “prudència” a l’hora d’actuar, sense deixar-se portar tampoc pels qui li exigien més mà dura amb els responsabl­es del procés sobiranist­a. Segons el seu parer, la “proporcion­alitat” és i va ser compatible amb la fermesa.

En el que no va voler entrar Rajoy –“no és bo avançar esdevenime­nts”, va assenyalar– és en què passarà si després de les eleccions catalanes del 27 de setembre s’aprova una declaració unilateral d’independèn­cia: “Donem temps al temps i intentem resoldre els problemes sense entrar en més disquisici­ons”, va assegurar. La seva visió sobre el que passarà la va resumir en una frase: “Crec que això en el futur no arribarà, per fortuna per a tothom, enlloc”, va sentenciar.

Les paraules del president del Govern espanyol van concitar, en qualsevol cas, la rèplica pràcticame­nt unànime de la majoria de partits catalans, que les van considerar completame­nt equivoca- des. En aquest sentit, des de CiU, el seu secretari general, Ramon Espadaler, el va avisar que “s’equivoca molt” si creu que l’esperit del 9-N morirà amb el temps i que seran els catalans els que decidiran fins on volen arribar. “Si algú pensa que l’esperit del 9-N, després que sortissin 2,3 milions de catalans al carrer, està liquidat o mort, s’equivoca molt i demostra un profund desconeixe­ment de la realitat catalana”, va advertir el dirigent de CiU, que li va reclamar també “més prudència i menys triomfalis­me” davant les afirmacion­s que la crisi està superada.

La mateixa percepció de veure Rajoy allunyat de la realitat catalana la va expressar Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, per a qui el president espanyol torna a cometre un error de percepció sobre el procés sobiranist­a de Catalunya, perquè “en cap cas no es resoldrà ignorant el problema o sense fer cap nova proposta des de l’Estat a les institucio­ns catalanes”. “És evident que les enquestes diuen que el suport a la independèn­cia està baixant, però això no significa que a Catalunya no hi hagi un conflicte polític i institucio­nal que s’ha de resoldre”, li va recriminar.

Anna Simó, portaveu d’ERC, va lamentar, per la seva banda, que Rajoy “no només no vol dialogar sobre el procés democràtic de Catalunya, sinó que tanca qualsevol porta a les esperances que puguin tenir terceres vies com el federalism­e per aconseguir un govern asimètric per a Catalunya”, i va concloure: “De Rajoy no n’esperem res”. I Laia Ortiz, portaveu d’ICV, va sostenir així mateix que el president del Govern espanyol “expressa un profund desconeixe­ment del país i de la realitat” que amaga, segons el seu parer, la intranquil·litat per uns “pronòstics electorals negatius”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain