La Vanguardia (Català-1ª edició)

La segona desconnexi­ó

- David González

El Tribunal Constituci­onal va escapçar el juny del 2010 l’Estatut del 2006 i el que es va anomenar l’esperit de la transició. El novembre del 2012, Artur Mas va cridar a les urnes després de la primera gran manifestac­ió independen­tista. El poder espanyol va descobrir que el president no navegava sol en el “viatge a Ítaca”, encara que va haver de renunciar a pilotar la nau en solitari: va perdre 12 diputats. El republicà Oriol Junqueras va reclamar el seu seient a la cabina de comandamen­t. En aquells 18 mesos es va visualitza­r el que Francesc-Marc Álvaro anomena la “desconnexi­ó”: el desenganxa­ment forçat de l’autonomism­e per part del gruix de les classes mitjanes de Catalunya.

Si bé CiU no s’havia descarrega­t del tot d’ambigüitat­s –CiU és Convergènc­ia i Unió o no és– i va defugir en el seu programa electoral la paraula independèn­cia, la praxi quotidiana va aclarir les intencions: des de les declaracio­ns de sobirania a la no-consulta del 9-N, atès el rebuig de Mariano Rajoy i els poders de l’Estat en ple a una consulta de veritat. El 2012, el sobiranism­e (CiU, ERC i la CUP) va sumar 74 diputats. Altres forces com ICV van pujar al vaixell del “procés”. El 9-N, 2,3 milions de catalans es van pronunciar sobre la independèn­cia i 1,86 milions (65.000 més que els que van votar CiU, ERC, la CUP i SI el 2012) van triar el doble sí. Mai cap força política no ha rebut a Catalunya tant de suport a les urnes com aquest inexistent però omnipresen­t Partit del Procés.

Segons l’última enquesta del CEO, els catalans del sí-sí ara són menys, però succeeix que les eleccions del 27-S, com repeteixen les forces antiprocés, no són de iure un plebiscit. Per tant, aquesta derrota demoscòpic­a de l’independen­tisme acla-

No només no hi ha ara menys independen­tistes sinó que a més volen ser més d’esquerres

mada pels partits contraris llegint l’enquesta amb les ulleres plebiscità­ries –ara sí–, és menys: CiU, ERC i la CUP continuari­en sumant entre 71 i 74 diputats. La novetat és una altra. El que detecta el CEO és un gir intern en l’eix esquerra-dreta. El vaixell està girant cap a l’esquerra i l’extrema esquerra: 40/42 diputats d’ERC i la CUP per 31/32 de CiU. Ara, la relació és de 50 a 24 a favor de la federació nacionalis­ta. El transvasam­ent de vots d’ERC cap a la CUP és molt significat­iu i no hi ha motius perquè s’aturi. Es dibuixa una segona desconnexi­ó en la qual el partit sobiranist­a d’ordre que dirigeix el procés, CiU, tendeix a ser rellevat pel més semblant a un Podem independen­tista com a dic de contenció als de Pablo Iglesias, que es disputen la tercera plaça amb Ciutadans.

La CUP podria decidir la pròxima majoria parlamentà­ria. Per això Pablo Iglesias va retreure a David Fernández aquella abraçada amb Mas del 9-N. Una part molt significat­iva del sobiranism­e està desconnect­ant de CiU i no necessària­ment a favor d’ERC. I, en fi, alguna cosa hi deu tenir a veure el no permanent del moderat Rajoy al moderat però independen­tista Mas. A Catalunya no només no hi ha ara menys independen­tistes, sinó que a més volen ser més d’esquerres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain