La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior afronta l’amenaça gihadista a la família reial

Fernández Díaz anuncia més vigilància de les xarxes socials

- MADRID Redacció i agències

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar ahir que les forces de seguretat “han pres mesures” després de saber que la Policia va intervenir al presumpte líder de la cèl·lula gihadista desmantell­ada a Catalunya un document manuscrit amb amenaces al rei Felip VI i a la seva família. “Felip sabrà el que és patir quan les seves dues filles estiguin sota la runa”, sembla que va escriure el presumpte gihadista, en una mostra molt eloqüent del seu procés de radicalitz­ació.

“Per elemental prudència prefereixo no parlar d’aquest tema, sobre el qual també voldria que no es parlés”, va assenyalar ahir el ministre durant la seva compareixe­nça a la frontera d’El Tarajal, a Ceuta. Fernández Díaz va explicar que les últimes operacions contra gihadistes demostren que els detinguts utilitzave­n “fonamental­ment” les xarxes socials per a la seva feina de difusió, adoctrinam­ent i reclutamen­t de combatents per incorporar-se a l’Estat Islàmic.

El ministre de l’Interior resumia així les seves conclusion­s després de l’última operació policial contra el gihadisme i que ha suposat la detenció de vuit perso- nes a Barcelona, Àvila i Ciudad Real, acusades d’integrar una cèl·lula gihadista dedicada a difondre l’ideari radical a les ordres de l’Estat Islàmic (o Daix).

A partir d’aquí, Fernández Díaz va explicar que s’està treballant “al ciberespai, a internet i a les xarxes socials perquè aquesta amenaça sigui neutralitz­ada tant com es pugui”. Així mateix, el ministre va explicar que l’última operació policial ha posat de manifest que Espanya “comparteix amenaça amb tots els nostres socis, amics i aliats, i en general amb tot el món civilitzat, perquè el que tenim davant, com l’Estat Islàmic i les diverses filials d’Al-Qaida, el que pretén és destruir els fonaments de la nostra civilitzac­ió i de la convivènci­a democràtic­a, pacífica i en llibertat”, va subratllar.

“Tots estem amenaçats”, va reiterar el ministre, encara que va recordar que “uns dies es produeixen detencions a Ceuta, d’altres a Melilla, després a Catalunya, Àvila, Ciudad Real... En general –va afegir–, l’amenaça la compartim tots els països i dins de cada país, amb independèn­cia que hi hagi localitats amb més o menys nivell de risc potencial, l’amenaça està compartida pel conjunt d’Espanya”.

Tot i això, el ministre va admetre que a Catalunya “hi ha una amenaça especial que ha estat acreditada, igual com en altres zones com Madrid o Llevant”. Per això, les últimes detencions “posen de manifest que el CNI o la comissaria general d’Informació funcionen”. I encara que “el risc zero no existeix –va indicar Fernández–, estem desarticul­ant un dia sí i l’altre també xarxes diferents de captació, adoctrinam­ent, captació i logística”.

 ?? EFE ?? Jorge Fernández ahir a Ceuta
EFE Jorge Fernández ahir a Ceuta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain